10 работи што покажуваат дека имате натпросечно интелигентно дете

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Сподели

10 работи што покажуваат дека имате натпросечно интелигентно дете.

За секој родител , неговото дете е најубаво, најдобро, најпаметно … Сепак, надарените деца честопати се издвојуваат од своите врсници и ги покажуваат своите способности на различни начини, што укажува на напреден развој.

Надарените деца често имаат повисок коефициент на интелигенција од просекот,.

– До предучилишна возраст, општ знак за талент може да се прикаже на изненадувачки детални или напредни цртежи , на пример на градската мапа прегледана од птичјиот поглед. Такво дете ќе каже многу работи за неговиот цртеж, ако го прашате .

Ако некогаш сте се запрашале дали вашето дете е понапредно од своите врсници, обрнете внимание на следниве знаци кои укажуваат дека е …

1. Учи брзо

Јасен показател дека детето е интелигентно, попаметно од неговите врсници е колку брзо учи.

Надарените деца имаат тенденција да ги разбираат работите побрзо и тоа го гледаме во низа активности како што се читање, пишување и општо решавање на проблеми.

2. Користи комплицирани зборови

Ако вашето дете брзо го збогатува својот вокабулар, тоа може да биде знак дека е надарено, интелигентно. Малите деца честопати не користат цели реченици додека зборуваат, но надарените деца често меморираат комплицирани зборови и ги користат.

3. Љубопитност  и желба за учење

Паметните деца почесто ги преиспитуваат работите и се прашуваат зошто се такви какви што се. Надарените деца честопати се многу љубопитни и лесно апсорбираат нови информации .

Таа љубопитност ги тера да учат и тие се „многу мотивирани да разберат повеќе за светот околу нив“. Ова може да резултира со завршување на училиштето пред другите деца како резултат на побрзо апсорбирање на информации.

4. Рано почнуваат да читаат

Надарените деца обично почнуваат да читаат многу побрзо отколку нивните врсници , и честопати самите си учат.

Тие подобро ги препознаваат буквите и подобро ги препознаваат звучните обрасци, па затоа честопати можат да читаат посложени текстови од многу рана возраст.

5. Неверојатна меморија и препознавање

Некои понадарени деца можат да решаваат загатки или да препознаваат обрасци побрзо од другите . Ова може да се види, на пример, при рецитирање на распоред или гледање на часовник на аналоген часовник.

Можеби ќе можат да рецитираат книга што ја прочитале од збор до збор или да го пеат секој збор од песната на радио. Општо земено, тие често имаат неверојатни спомени и им треба многу помал број повторувања отколку нивните врсници, со цел да запомнат нешто.

6. Креативност

Друга карактеристика што е вообичаена кај надарените деца е креативни вештини што не би ги очекувале за дете на таа возраст.

Овие можат да бидат премногу сложени цртежи или слики кои се понапредни отколку што може да се очекува од дете, а кои произлегуваат од живата имагинација.

7. Имаат многу енергија и спијат помалку

Вообичаено е малите деца да дремат во текот на денот, но според експертите, понапредните деца честопати се невообичаено живи и спијат помалку од другите на слична возраст.

Покрај тоа, со толку многу случувања во нивните мозоци, надарените деца понекогаш може да се опишат како „заморни“ .

Тие исто така можат да бидат посвесни за нивната околина и секогаш бараат нешто што ќе ги забавува. Тоа исто така значи дека интелигентно дете имаа можност да се фокусираат подолго, додека повеќето мали деца не можат да останат долго на едно место.

8. Тие се многу независни

Надарените деца честопати се многу независни , на пример, тие инсистираат да се облекуваат сами од две години или да подготвуваат свој појадок.

Оваа потреба за независност исто така може да создаде некои проблеми, особено ако мама или тато се брзаат.

9. Напредни вештини за расудување

Откако ќе проговорат, малите ќе се обидат да се расправаат кога тоа не е на нивниот начин. Но, попаметните деца често имаат извонредни вештини за расудување и можат да се расправаат многу подобро од нивните врсници.

Исто така, тие имаат способност да размислуваат за работите , а напредните вештини за расудување се знак на висока интелигенција.

10. Тие се чувствителни и емпатични

Според експертите, екстремно талентираните деца имаат тенденција да бидат невообичаено чувствителни и емпатични .

Тоа исто така значи дека тие би можеле да бидат перфекционисти и да бидат сериозно погодени кога ќе направат нешто погрешно.

error: Content is protected !!