10 важни животни лекции на кои не научи книгата Алхемичарот од Пауло Коелјо!

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

10 важни животни лекции на кои не научи книгата Алхемичарот од Пауло Коелјо!

“Затоа што не живеам ниту во минатото ниту во иднината. Ме интересира само сегашноста. Ако секогаш можете да се концентрирате на сегашноста, ќе бидете среќна личност”.

1. Стравот е поголема пречка од самата пречка

“Кажете му на срцето дека стравот од страдање е полош од самото страдање. И дека ниедно срце не страдало кога ги барало своите соништа, бидејќи секоја секунда од пребарувањето е различна средба со Бога и со вечноста”.

Секое ново пребарување бара влез на неистражена територија – страшно е. Но, со секој голем ризик доаѓа голема награда . Искуството што сте го стекнале во остварувањето на вашиот сон ќе направи се да ви се исплати.

2. Она што е „вистинско“ секогаш ќе истрае

“Ако она што го наоѓа човекот е направено од чиста материја, тоа никогаш нема да се расипе. И секогаш може да се врати. Ако она што го пронајдете е само момент на светлина, како експлозија на sвезда, нема да најдете ништо за возврат”.

Вистината не може да се замагли со чад и огледало – таа секогаш ќе биде цврста. Кога ја барате „вистинската“ одлука, таа ќе биде онаа што ќе ги издржи тестовите на времето и тешкотиите при тестирање и проверка.

3. Разбијте ја монотонијата

„Кога секој ден е ист како и другите, тоа е затоа што луѓето не ги препознаваат добрите работи што се случуваат во нивниот живот секој ден кога изгрева сонцето.

Благодарноста е практика да се најде добро секој ден. Животот лесно може да стане стагнантен и монотон, но тоа се менува во зависност од тоа што ќе избереме да го видиме.

4. Прегрнете ја сегашноста

“Затоа што не живеам ниту во минатото ниту во иднината. Ме интересира само сегашноста. Ако секогаш можете да се концентрирате на сегашноста, ќе бидете среќна личност”.

Нема смисла да живеете во минатото и да дозволите да ве дефинира, ниту пак да се изгубите и да се грижите за иднината . Но, во сегашниот момент, вие сте на полето на можностите – како ќе се вклучите во сегашниот момент и ќе го насочите својот живот?

5. Вашиот успех има ефект на бранови

“Тоа го прават алхемичарите. Тие покажуваат дека кога се обидуваме да станеме подобри отколку што сме, се околу нас станува подобро”.

Растот, промената и еволуцијата се вткаени во структурата на реалноста. Станувањето подобра верзија на себе создава бран ефект на бран што им користи на сите околу вас: вашиот животен стил, вашето семејство, пријатели , вашата заедница.

6. Донесете одлука

Кога некој ќе донесе одлука, тој целосно плови во силна струја што ќе го одведе на места каде што не ни сонувал дека ќе стигне “.

7. Бидете нереални

„Го гледам светот во светло на она што би сакал да се случи, а не на она што всушност се случува.

Некои од најголемите откритија немаше да се случат доколку луѓето избраа да го прифатат светот таков каков што е. Големите достигнувања и иновации започнуваат со начин на размислување кој го игнорира невозможното .

8. Продолжете да се враќате

„Меѓутоа, тајната на животот е да паднете седум пати и да станете осум пати“.

Бидејќи осмиот пат може да биде ваш чекор напред. Некои од најголемите романи во историјата беа објавени по стотици одбивања. За среќа, овие автори никогаш не се откажаа.

9. Фокусирајте се на сопственото патување

“Ако некој не е она што другите сакаат да биде, другите се лутат. Се чини дека секој има јасна визија за тоа како другите луѓе треба да го водат својот живот, но тие не знаат ништо за нивниот живот”.

Лесно е да бидете под влијание на другите, но ќе бидете мизерни ако завршите да живеете туѓ живот . Нема ништо лошо во прифаќањето совети и учењето од другите, но бидете сигурни дека тоа е во согласност со вашите желби и страсти.

10. Секогаш преземајте акција

“Има само еден начин да се научи. Тоа е преку акција”.

Можете да научите, читате и слушате, но целосното искуство е кога преземате акција. Кога добро се стремите кон целта, тогаш повлечете го чкрапалото .

error: Content is protected !!