Дванаесет мисли кои придонесуваат да се чувствувате несреќно

Слични

Како „инфлуенсер“ стана грд збор?

Како „инфлуенсер“ стана грд збор? Ако го отворите делот за...

6 токсични особини на емоционално незрели личности

6 токсични особини на емоционално незрели личности. Шокантно е колку...

Сподели

Дванаесет мисли кои придонесуваат да се чувствувате несреќно

Оваа есен сè оди некако неуспешно: болни сме, работата не оди добро, келнерката во кафулето беше груба… Тажните мисли ја обземаат целата свест. Често се прашуваме: „Зошто мораше да ми се случи ова?“

Размислете за ова. Генијалниот Стивен Хокинг, дури и кога беше целосно парализиран, не се откажа и даваше совети, споредувајќи ја депресијата со црна дупка:

„Мислам дека црните дупки не се толку црни како што изгледаат. Ова не се вечни затвори како што претходно се мислеше. Има излез од нив, а можеби дури и во друг универзум. Ако се чувствувате заробени во црна дупка, не откажувајте се. Има излез.“

Честопати се чувствуваме незадоволни од менталната замка во која паѓаме одново и одново. Во продолжение се дадени неколку фрази кои апсолутно не смеете да ги кажувате, ниту пак да размислувате за нив.

Сите живеат подобро од мене

Споредбата со другите е крадец на радоста. Често го цениме животот на другите, а тоа може сериозно да ја загрози нашата состојба. Секој човек ја води својата битка. Вие не можете да знаете за сите неволји што му се случуваат во животот на некого. Секој може да греши. Секој има свои мани. Сите доживуваат неуспеси. Не знаете што се случи синоќа со вашата весела колешка.

Грешам

Ова не само што е грубо туку и го забавува вашиот живот. Мислата дека грешите целосно ви ја окупира главата и не ви дозволува да пробате нешто ново. Ако мислите: „се обидов, но овој пат не успеав“, тогаш нема да се работи за вашиот карактер или за вашите вештини. Ќе стане збор само за една акција. Затоа, не плашете се да пробувате нови работи.

Секогаш ми се случува…

Не постојат поотровни зборови од зборовите „секогаш“ и „никогаш“. Животот не е црно-бел и затоа ослободете се од сите максималистички ставови. Многу покорисно е да се размислува користејќи ги фразите: „повторно“ или „сè уште не“.

Нема да бидам среќен додека…

Според психологот Аријана Мецин, оваа штетна мисла забавува и ве тера да живеете несреќно до оној ден кога ќе ја достигнете целта. Кога ќе научите да живеете во сегашноста, ќе бидете уште посреќни кога ќе го добиете она што го посакувате. Размислете за тоа.

Го мразам моето тело

Во ред е да ги забележувате недостатоците на вашето тело, но постојаното судење за изгледот само го влошува вашето ментално здравје. Фокусирајте се на она што го сакате кај себе. Поставете си цели кон кои ќе се стремите. И не заборавајте да се пофалите дека го добивте она што го посакувавте.

Не сум доволно паметен за ова

Сосема е во ред да се сомневате во себе. Но, ако не сте експерт во одредена област, тоа не значи дека сте глупави. Вие само имате други интереси.

Па тоа сум јас

Вие не сте скршен штекер, иако сте очајно убедени во ова. Чувството за сопствените недостатоци постепено заразува сè што правите и размислувате. Ова води до фактот дека секоја помала непријатност, како на пример скршена чаша, почнувате да ја оправдувате кажувајќи „добро, тоа сум јас“, наместо да се стремите кон прецизност и кон внимание.

Не можам да го сторам тоа

Да, можете да се сомневате и да се плашите од нови работи, но не дозволувајте да ве обземе стравот. Понекогаш велите дека не можете да направите нешто без воопшто да се обидете. Преземете ризици. Бидете похрабри.

Кому му е гајле за моето мислење?

Ако имате зголемена анксиозност, подобро е да ги задржите мислите за себе. Кога мислите дека можете да се вклучите во разговорот, тогаш не држете ја устата затворена.

Не го заслужив овој успех

Дали секогаш кога ќе се случи нешто добро, се чувствувате како да не го заслужувате? Престанете да ги игнорирате вашите позитивни квалитети: напорна работа, вештина, достигнувања и среќа.

Мојот живот секогаш ќе биде тежок

Оваа токсична мисла нагласува дека проблемот никогаш нема да исчезне. Тоа го исполнува вашиот живот со непотребна анксиозност и може да придонесе за појава на депресија. Се разбира, не е толку лесно да ја обновите вашата свест, но вреди да се потрудите и да поработите на себе.

Таква сум поради него

Ако чувствувате дека не се справувате добро со вашиот живот поради притисокот на другите луѓе, тогаш ја игнорирате одговорноста за вашите чувства и за однесувањето. Да, другите предизвикуваат одредени емоции кај нас, но само вие можете да изберете како ќе реагирате на нив.

error: Content is protected !!