13 знаци дека вашето дете е мал генијалец: Еве како ќе препознаете дека е особено надарено

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

13 знаци дека вашето дете е мал генијалец: Еве како ќе препознаете дека е особено надарено.

Секој родител е склон да мисли дека неговото дете е посебно, многу интелигентно, дека е генијалец …

Ова се мисли на мама и тато.

Менса е најстарата и најголемата меѓународна асоцијација на најинтелигентни поединци, а луѓето собрани во неа тврдат дека според одредени знаци, можете да препознаете дали вашето дете ќе биде надарено.

1. Помни необични работи

Способноста да се запаметат временски табели, адреси или имиња на држави во раното детство може да биде индикатор за интелигенција.

Ако вашето дете се сеќава на мали детали или се сеќава на информации што сте ги заборавиле, тоа веројатно ќе совлада математика или странски јазици побрзо од другите деца.

2. Тие учат да читаат рано

Ако вашето дете започнало да чита порано од неговите врсници, може да се покаже дека е многу интелигентно во иднина.

3. Невообичаено хоби или интереси

Интересот за возови или филмови е многу чест кај децата, но ако вашето дете навистина може да разликува научна фантастика од комедија, тоа може да покаже знаци на силен талент.

Водењето хоби може да биде знак дека бараат ментален предизвик што ќе ги задоволи.

4. Тешко е да се вклопат со другите деца

Високо интелигентните деца можат да сметаат дека е фрустрирачки да се дружат со своите врсници, бидејќи можеби не можат да разберат зошто другите не можат да ги следат. Докажано е и дека надарените деца можат да бидат почувствителни од другите, па затоа би можеле да се вознемират ако врсниците ги исклучат од општеството или ги задеваат.

5. Тие се свесни за светските настани

Свеста за важните вести и светот околу нив, како што се поставување прашања во врска со политиката, може да укаже на потрага по дополнително знаење.

6. Тие си поставуваат високи критериуми за себе

Особено надарените деца можат да бидат чувствителни на неуспех, бидејќи тие обично се перфекционисти и се горди на вештините и знаењето што можат да ги стекнат.

Како резултат, тие можат да постават високи стандарди за себе и да бидат крајно вознемирени ако направат грешка.

7. Претпочитаат да поминуваат време со возрасни или сами отколку со врсници

Поминувањето време со возрасни може да значи дека вашето дете е љубопитно и дека сака да учи од оние кои знаат повеќе од него.

8. Тие сакаат да зборуваат

Ако вашето дете сака да зборува, тоа може да биде показател дека тој секогаш се обидува да започне нови предизвици за комуникација со нови луѓе, што е знак за неговата висока интелигенција.

9. Тие постојано поставуваат прашања

Многу прашања можат да значат дека вашето дете се обидува да го разбере светот околу него на повисоко ниво од повеќето негови врсници.

10. Тие имаат развиена смисла за хумор

Ако вашето дете може самостојно да измислува шеги или да се смее на шеги за кои мислевте дека можеби треба да им објасните, постои можност да имате работа со малку генијалец.

11. Тие измислуваат дополнителни правила на игра

Надарените деца се забавуваат и сметаат дека е креативно да излезат со дополнителни правила за игри доколку оригиналната игра не ја стимулира доволно нивната фантазија. Значи, ако вашето дете инсистира на сложени игри, тоа е знак дека може да биде многу паметен.

12. Екстровертите се или интровертни

Децата кои се многу екстровертни и гласни или тивки и интровертни можат да бидат особено надарени.

Додека екстровертите уживаат во друштво на други луѓе и учење со нив и имаат висока социјална интелигенција, интровертите можат да уживаат во читањето и стекнувањето нови знаења самостојно.

Но, и двата се показател за нагласена интелигенција.

13. Вашето дете не е послушно

Ако вашето дете често прави само што сака и не е многу послушно и смирено, тоа исто така може да биде знак на нагласена интелигенција.

error: Content is protected !!