15 златни правила на модерниот бонтон кои треба да се знаат

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

15 златни правила на модерниот бонтон кои треба да се знаат.

Правилата на бонтон се основните правила на почит и учтивост, и тие работат во двете насоки – како што се однесувате кон другите, така и тие ќе се однесуваат кон вас. Ова е добро за секого, но има неколку работи што треба да ги забележите и објасните на секој што се грижи:

1. Никогаш не одете ненајавено 

Ако ве посетат без претходна најава, можете да си дозволите да бидете во домашен фустан. Една британска дама рече дека кога ќе се појават ненајавени гости, таа секогаш ги облекува чевлите, става капа и зема чадор. Ако нејзината личност е пријатна, таа извикува: О, каква среќа, само што дојдов! Ако и е непријатно: О, каква штета, морам да одам.

2. Кој и да сте – директор, академик, постара жена или ученик – кога ќе влезете во собата, не заборавајте да се поздравите прво.
3. Ракување

Не подавајте рака на жени, но ако таа прва подаде рака на маж, треба да се ракува, но не толку цврсто како со маж.

4. Правило за плаќање во ресторан 

Ако се јавивте, тоа значи дека плаќате. Ако жената покани деловен партнер во ресторан, тогаш таа плаќа.Тоа е правило на бонтон. Ако кажете: Ајде да одиме во ресторан – во тој случај секој плаќа за себе и само во случај кога самиот маж ќе понуди да сподели жена, таа може да прифати.

5. Чадорот никогаш не се отвара да се исуши

Ниту во канцеларија, ниту далеку. Мора да се затвори и да се стави во посебна решетка или да се обеси.

6. Чантата не се става во скутот или на вашиот стол 

Една мала елегантна чанта  може да се стави на масата, додека голема торба може да се закачи на задниот дел од столот или да се постави на подот, доколку нема специјално столче (кое често се додава во рестораните). Куферот е поставен на подот.

7. Златното правило за употреба на парфем е умереност 

Ако го почувствувате мирисот на вашиот парфем навечер, знајте дека сите други веќе се задушиле од него.

8. Ако шетате со некого и вашиот придружник се ракува со некој што не го познавате, исто така треба да се ракувате.

9. Од моментот кога вашето дете ќе ја добие својата соба, навикнете се да тропате кога ќе влезете 

Тогаш ќе го стори истото, кога ќе влезе во вашата спална соба.

10. Човек секогаш влегува прв во лифтот , но оној што е поблиску до вратата излегува прв.
11. Ако сте се извиниле и ви простиле , не враќајте се на темата и повторно побарајте прошка, само не повторувајте ја грешката.
12. Не зборувајте гласно дека сте на диета

Особено, не ги одбивајте јадењата што ви ги нуди гостопримлива водителка под овој изговор. Бидете сигурни да ги пофалите нејзините кулинарски вештини, а исто така не можете да јадете ништо. Не кажувајте им на сите зошто не пиете. Побарајте суво бело вино и пијте лесно.

13. Табу-теми за разговор во општеството : политика, религија, здравје, пари.

На несоодветно прашање: О, каков фустан! Колку плативте – како да се реагира? Насмевнете се и кажете : Тоа е подарок! И префрлете го разговорот на друга тема. Ако соговорникот инсистира, само кажете: Да не зборуваме за тоа.

14. Осум работи треба да се чуваат во тајност 

Возраст, богатство, молитва, лекови, љубовна врска, подарок, углед …

15. Треба да се обраќате со „вас“ со секоја личност над 12 години.

Грдо е да се слуша како луѓето им велат „ти“ на келнерите и возачите. Дури и оние со кои знаете добро во канцеларија, подобро е да истраете и да му се обраќате на семејството само приватно. Исклучок се врсници и блиски пријатели.

Целта на сите овие безброј едноставни правила на бонтон е да се направи животот поубав и тоа не е апстракција. Тоа е јазик на меѓусебно почитување што секој може да го разбере.

error: Content is protected !!