20 мудри мисли на Лав Толстој

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

За време на неговиот живот, Толстој сподели со своите колеги, пријатели, но и со обичниот свет, мноштво мудрости, кои сепак може да бидат наша ѕвезда-водилка.

Лав Николаевич Толстој бил руски писател и еден од најголемите романсиери во светот.

Неговите најпознати дела „Ана Каренина“ и „Војна и мир“ се сметаат за најголеми романи на реализмот.

Ние ви ги донесуваме мудрите мисли на великаните на руската литература.

-Ретко ќе се покаете за она што молчевте, и многу често ќе се покаете за она што го кажавте, па дури и почесто би се каеле ако ги знаете сите последици од вашите зборови.

-Мозокот на невработен човек е омиленото живеалиште на ѓаволот.

-Разумот не ме научи на ништо; сè што знам ми даде, го откри моето срце.

-Секој мисли како да го промени светот, и никој не мисли како да се промени себеси.

-Колку помалку луѓе знаат за туѓите лоши дела, тие се построги кон самите себе.

-Тешко е да се познава Бог, но тоа не значи дека Тој не постои, но тоа е знак на Неговото величество и на нашата слабост.

-Цени ги добрите мисли од твоите и другите кога ги знаеш. Ништо нема да ви помогне толку многу како добрите мисли за да ја остварите вистинската задача во вашиот живот.

-Скријте туѓ грев, и Бог ќе ви прости на двајцата.

-Никогаш не слушајте ги оние што зборуваат лошо за другите, а за вас добро.

-Зборувајте само за она што ви е јасно, инаку молчете.

-Да се ​​греши е човечко дело, да се оправдаат гревовите е ѓаволско дело.

-Без физичка работа нема здраво тело или здрави мисли во главата.

-Задоволствата на богатите ги создаваат солзите на сиромашните.

-Сите среќни семејства личат едни на други, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин.

-Повеќето мажи бараат од своите жени доблести на кои тие самите не се придржуваат.

-Постојат само два извори на човечки пороци: мрзеливост и суеверие, и има само двајца добродетели: работа и ум.

-Свртете го јазикот седум пати пред да започнете да зборувате.

-Двајцата најмоќни воини се трпеливоста и времето.

-Срамежниот пријател е пострашен од непријател, затоа што се плашите од непријателот и имате доверба во пријател.

-Совеста е гласот на душата.

error: Content is protected !!