Дваесет и две златни правила за воспитување на тинејџери

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Дваесет и две златни правила за воспитување на тинејџери

На многу родители им се потат дланките при самата помисла на тоа: пубертетот на нивното дете. Пред само неколку минути гледавте филмови на Дизни и печевте колачи за Божик заедно, а сега сте среќни и само ако адолесцентот стане од кревет наутро и промрмори нејасно „добро утро“.

За да имаат семеен живот во демократија, авторите предлагаат родителите да следат 22 златни правила:

  1. Тоа е како и обично во животот.

Го жнеете она што ќе го посеете. Колку ќе бидат интензивни конфликтите за време на пубертетот зависи од тоа како сте ги воспитувале до тој момент. Ако само почнете да бидете доследни и да дефинирате јасни правила, ќе имате тешкотии.

2. Вашето дете не е проект.

Ако ја планирате неговата идна кариера како пијанист додека му ги менувате пелените, тогаш во тинејџерските години ве очекуваат некои непријатни вистини. Наместо тоа, научете го вашето дете да носи факел кој ќе му помогне да го најде својот пат низ животот.

3. Треба да им се даде фиксна сума џепарлак, кој потоа ќе можат да го потрошат како што тие мислат е правилно.

Таа сума треба да биде доволна за покривање на потребите на адолесцентот, но не треба да се даваат дополнителни пари. Ако се планира посебен настан за викендот, тие мора да ги поделат парите што им се дадени.

4. Користете го системот „семафор“ за да ги спроведете и да ги  класифицирате правилата во куќата.

Направете јасна разлика меѓу правилата кои важат постојано и за секого (црвено), правилата за коишто може да се дискутира во зависност од ситуацијата (жолто) и работите за коишто вашето дете е доволно зрело само да одлучи (зелено). Доследноста не значи наметнување строги забрани. Бидете отворени за компромис онаму каде што тоа е можно.

5. Дозволете му на вашето дете да донесе погрешни одлуки.

Најдобар начин да се учи е од грешките. На адолесцентите им се менува целиот универзум: нивното тело, нивните пријателства, нивниот светоглед. Тие прво мора да научат да се справат со оваа нова реалност. Ако сакате да го заштитите вашето дете од проблеми, тоа само ќе го направи несигурно и фрустрирано.

6. Помалку е повеќе.

Ако сакате да знаете што се случува во животот на вашите адолесценти, поминете време со нив, но не терајте ги да зборуваат. Однесете ги на спорт или гледајте филм заедно и тие сами ќе почнат да се отвораат. Секогаш бидете тука за да му понудите поддршка на вашиот тинејџер, дури и ако времето е ограничено. Тие секогаш ќе ве побараат кога ќе им бидете потребни.

7. Не поканувајте тинејџер на вечера.

Гласната комуникација меѓу кујната и просторијата на тинејџерот секогаш може да предизвика расправија. Чукнете на вратата и кажете му. Потоа можете да зборувате и за тоа дали може да ја игра својата компјутерска игра уште неколку минути.

8. Дајте му специфични домашни задолженија на младото лице кои се наменети само за него.

9. За време на викендот, ручекот станува појадок за тинејџерот, а бидејќи тинејџерот, практично, станува ноќно суштество, потребно му е многу време наутро и претпладне за одмор и за будење.

Затоа треба да се планираат важните разговори за попладне.

10. Без разлика дали се работи за ручек или за вечера, задолжителен е еден оброк дневно заедно со семејството.

Вашето неделно печење не треба да исчезне зад вратата од неговата (нејзината) соба. Ова е важно за семејната кохезија. Искористете го тоа време за да разговарате за вашиот ден. Споделувањето на искуства и проблеми ќе го спречи вашето дете веднаш да паничи кога ќе го прашате како му поминал денот.

11. Оценките на училиште не се толку важни.

Адолесцентот сега учи многу поважни работи во животот. Како моите постапки влијаат врз другите лица? Каде припаѓам јас? Како функционира сексот? Треба да го разберете ова, но да не дозволувате да престане да биде приоритет. Дозволете му да си постави и свои цели. На крајот на краиштата, сите тинејџери се заинтересирани да не заостанат на крајот од учебната година.

12. Почитувајте ја приватноста на вашите адолесценти.

Неговата (нејзината) соба е нивна територија. Влезете само ако ви дозволат. Нервозата поради нередот во просторијата е залуден напор. Ситуацијата ќе се подобри кога ќе има девојка или момче.

13. Не инсталирајте никакви интернет-филтри.

Поради денешната сеприсутност на оваа глобална комуникациска мрежа, за жал,  невозможно е да се заштитат децата од порнографски, насилни или дискриминаторски содржини. Дури и ако инсталирате специјален софтвер на вашите уреди, овие мерки се бескорисни против размената на таква содржина во училишниот двор или преку разговорот. Наместо тоа, многу поефективно е да започнете рано да разговарате со вашите деца. Едуцирајте ги за вистинскиот начин за да се справите со таквите содржини. Објаснете им ги опасностите од таквите појави и јасно кажете го вашиот став.

14. Оставете го тинејџерот на мир.

Запомнете дека кога ќе се вратат од училиште, веќе цел ден го поминале правејќи нешто што е надвор од нивна контрола. Потребно е да имаат и доволно време за „ладење“, како важен начин да се најде рамнотежа.

15. Не споредувајте ги вашите деца.

Секој е различен. Овие разлики стануваат уште поизразени за време на пубертетот. На адолесцентите им се потребни овие разлики за да најдат свое место во светот. Затоа, треба да избегнувате да му кажувате на вашиот син дека неговата сестра успева да учи на училиште без да губи време со другарките.

16. Не истражувајте.

Дури и ако сте загрижени за нешто, не пребарувајте во собата на вашето дете, во неговиот мобилен телефон или дури и во дневникот. Овој вид на злоупотреба на довербата ќе предизвика отпор кај вашето дете наместо да го натера да разбере. Дали сте загрижени дали вашето дете користи дрога? Потрудете се да најдете добро време да разговарате со него за тоа во мир. Наведете јасно кое е вашето ниво на толеранција и дека имате доверба во тоа.

17. Покажете разбирање за притисокот од страна на врсниците.

Поголемиот број конфликти произлегуваат од младата личност која копнее да припаѓа на нејзината група. Договорите со родителите или домашните задачи може лесно да се игнорираат. Покажете му на вашиот адолесцент дека сериозно ги сфаќате неговите потреби, но дека има и други важни работи во животот. Дали сакате да знаете со кој се дружи вашето дете? Тогаш не дозволувајте посетите на неговите пријатели да ве вознемируваат. Колку сте поотворени кон нив, толку тие ќе бидат поотворени кон вас.

18. Дајте им пример. Правете грешки.

Истражувањата покажаа дека амбицијата и чувството за одговорност кај децата се зајакнуваат кога тие сами ќе ги надминат тешкотиите. Затоа, отфрлете ја идејата дека секогаш треба да успеете при првиот обид. Штом вашето дете ќе види дека понекогаш треба напорно да работите за да постигнете нешто, ќе почне да ја презема контролата врз сопствените животи.

19. Родителите често се грижат толку многу за врската со своите деца што почнуваат да ја занемаруваат врската со партнерот.

Важно е да не заборавите да се грижите и за вашиот партнер. Бакнувајте го, правете заеднички работи и дајте му приоритет на вашиот сексуален живот. Ако вашата врска е силна, тоа ќе биде голема предност за двајцата кога воспитувате адолесцент. Уживајте во вашата вратена независност сега кога имате поголеми деца. Повеќе не мора да барате некој да се грижи за вашето дете ако сакате да одите на кино.

20. Секоја кавга е можност за адолесцентите да почнат да учат да застанат во одбрана и да прават компромис.

Самиот факт што вашето дете се кара со вас, значи дека знае дека секогаш ќе го сакате. Кога имате премногу од сè, тоа мора да го извадите од себе. Но, не треба веднаш да се разговара за секое несогласување. Оставањето простор меѓу вас обично помага. Но, бидете внимателни: секогаш оддалечувајте се од ситуацијата пред да го однесете вашето дете. Тоа ќе го спречи да се чувствува отфрлено.

21. Сакајте го вашето дете и почитувајте ги неговите силни страни.

Дури и на училиште фокусот е најчесто на слабостите на детето. Што не може да направи? Што друго треба да научи? Сепак, младите често се сомневаат во себе. Овозможете му на вашето дете да се чувствува силно и сигурно во себе, мотивирајќи го и покажувајќи му во што е добро. Пофалете го за тоа што научило за тестот, дури и ако не ги постигнало резултатите на кои се надевало. Поддржете го во негобото хоби и покажете интерес за тоа. Не жалете за мало дете.

22. Немојте да тагувате за малото дете кое сте го изгубиле, туку уживајте додека го гледате како расте и се развива.

error: Content is protected !!