3 големи љубови може да имаме во животот: Еве која љубов е најсреќна

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Постојат три големи љубови во животот, и секоја од нив има многу специфична улога, тврдат психолозите.

Експертите тврдат дека секоја личност се вљубува барем двапати во животот се додека не го најде идеалниот партнер. Постојат три големи љубови во животот, и секоја од нив има многу специфична улога, тврдат психолозите. Во првата љубов гледаме на сè преку розови очила. Друга љубов е драма од која излегуваме со скршено срце.

Пронајдете љубов на училиште, и останете го целиот живот со неа? За некои тоа може да биде убава романтична приказна, а за некои дури и дефиниција за вистинска љубов. Првите двајца служат, накратко, да видат што не е љубов. Може да се каже и – да не ослободи од илузијата.

Постојат три големи љубови:

Идеализирана љубов

Кога некого сакаме за прв пат, тоа одговара на шаблонот, нашата (социјално условена) идеална слика за љубов и партнерство.

Очекуваме страст и хармонија, романса и заштита, авантура и доверба од „вистинската“ врска. Имаме специфични барања од нас самите и нашите партнери и ќе сториме се што можеме за да ги исполниме.

Сепак, ние тајно ја чувствуваме разликата помеѓу нашите соништа за совршена љубов и она што е навистина можно во реалноста. Затоа, никогаш не можеме да се опуштиме и мислењето на другите е многу важно за нас. Ако родителите или познаниците кажат нешто лошо, ќе започнеме да се сомневаме во врска.

Ако врската раскине, ќе имаме двојно збогување во исто време: од нашата прва голема љубов и од еден идеал. И покрај тоа, повеќето луѓе се сеќаваат на нивната прва љубов. Имено, барем некое време живеевме во нашиот сон.

Драматична љубов

На друга голема љубов и приоѓаме поинаку: знаеме дека ништо не е совршено во врската – но ние сме решени да ја направиме што е можно посовршено.

Честопати кога другата љубовта е полна со страст, но исто така и болка, и полна со драма. Во зависност од тоа каква личност ќе сретнат во врска, тие страдаат, или ментално, или летаат пеперутки. Во овој случај, повредени сме од грижата за советите на другите и го слушаме само нашиот внатрешен глас – иако откриваме дека не е секогаш сезнаен. Сепак, токму тогаш и поради тоа подготвени сме за љубов број три!

Зрела љубов

Типично е да се појави третата голема љубов кога најмалку очекуваме – и со некој што никогаш не би очекувале! Откако во првата и втората  научивме дека нема принц од соништата, ниту можеме да претвориме некого во принц, веќе не сме толку вознемирени да бараме (за некој конкретен).

Често по драмата на вториот обид, ние веќе не веруваме толку многу во љубовта. Сепак, токму тоа е она што нè прави отворени кон реалното. За личност која ни покажува дека не мора да биде совршен за да биде вистинскиот. Што прави да се чувствуваме добро, прави да се чувствуваме добро и среќно. Таквата љубов обично ги преживува сите проблеми и напади, со неа ќе преживееме тешки времиња и можеме целосно да се предадеме на доброто.

Дали има кратенка?

Фактот дека треба да се збогуваме со идеалот за да бидеме среќни, важи во многу области од животот – и не само во љубовта! Но, и покрај тоа, се поставува прашањето: Дали секогаш тоа треба да се случи со болно искуство? Можеме ли да сториме нешто за да ја задржиме првата љубов до крајот на животот?

Па, ајде да го поставиме овој начин: сигурно е дека ќе учиме од искуството и емоционалните искуства поинтензивно и повпечатливо од различните мудрости или генијални мисли. Но, што се однесува до овие три обиди за љубовта – кој вели дека тие се исклучиво три различни партнери?

error: Content is protected !!