3 Работи Што Не Сте Ги Знаеле За Белата Куќа

Слични

Сподели

Белата куќа е симбол на политичката моќ на Соединетите држави, но покрај тоа што е една од најпознатите чувани институции во светот, постојат и некои работи за кои веројатно не сте знаеле.

Нејзиниот  „Основач“ дури и не живееше таму

Првиот претседател на САД, Џорџ Вашингтон, ја одобрил локацијата каде ќе се гради Белата куќа во 1791 година , а тој избрал и како ќе изгледа. Темелите беа поставени на 13 октомври 1792 година, а потоа започна и изградбата. Вашингтон, чиј мандат заврши во 1797 година и почина две години подоцна, никогаш немаше шанса да живее во „претседателската палата“ .

Првиот претседател што се преселил таму бил Џон Адамс со неговата сопруга Абигејл . Во 1800 година, тие се преселија во Белата куќа, која сè уште не беше завршена.

Немаше официјално име пред 1901 година.

Иако е официјална претседателска резиденција од 1800 година, зградата не доби официјално име. Стана Бела куќа дури во 1901 година, кога беше „прогласена“ од тогаш првиот човек на Америка, Теодор Рузвелт .

Пред тоа, се користеа изрази како „Претседателски дом“ или „Претседателска вила“ .

Духови во Белата куќа?

Според некои историчари, многу претседатели, дами, членови на кабинетот или посетители на Белата куќа тврдат дека виделе духови во различни простории на зградата. Според гласините, духот на Абигејл Адамс, сопругата на претседателот Џон Адамс и првиот шеф на државата кој живеел во Белата куќа, наводно „крстари“ по источното крило на таа институција.

Најпознатиот дух што живее во Белата куќа е наводно духот на претседателот Абрахам Линколн, кога тој наводно бил виден од сопругите на тројца претседатели.

Дури и поранешниот премиер на Велика Британија, Винстон Черчил, рече дека го видел духот на Линколн додека бил во Белата куќа за време на Втората светска војна .

error: Content is protected !!