Ако сте уморни од пуканки со филмот, имаме предлог што ќе ја освежи вашата „летачка ноќ“ оваа недела. Тематска мексиканска вечер може да биде во пакет со некои филмови како Десперадо, Фрида или цртаниот филм Коко. Со сето тоа, најдобрата храна што апсорбира алкохол, тага и солзи е – начос. И ова се три рецепти за сос што ќе ве забавуваат и кога ќе ги правите и кога јадете.
Гвакамоле
Yourselfе уверите сами откако ќе запловиме во шармот на мексиканската храна дека сосот гвакамоле што можеме да го најдеме во продавниците не е многу вкусен и затоа е најдобро да го правите секогаш сами затоа што ќе ви одземе само 10 минути. Она што ни треба е:
- 1 авокадо
- 1 мал кромид
- 1 чешне лук
- 2 чери домати
- 1 лута пиперка
- сок од лимон или сок од вар
- сол, бибер
Исечете го авокадото на половина. Ако е малку поцврсто, исечете го на коцки и испасирајте го со вилушка, а ако е малку помеко, што е уште подобро, само ископајте го и изгмечете го. Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и додадете во смесата по вкус. Ако сакате лута, додадете исечкана лута зелена пиперка. Исто така, чери доматите ги исекувате на што е можно помали коцки и сето тоа го ставате во смесата каде што е авокадото. Потоа добро истурете ја смесата со сок од лимон или сок од лимета, што и да имате при рака тогаш. На крај додадете малку сол и бибер по желба.
View this post on Instagram
Пико де гало
Пико де гало е гарнир што одговара добро со бурито со пилешко, но исто така ќе служи и како освежувачки гарнир со начос. Состојките се слични на гвакамоле, само што овој рецепт не содржи авокадо, така што овој сос повеќе личи на салата. Ти треба:
- 2 големи домати
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1 лута пиперка
- сок од лимон или сок од вар,
- сол и бибер
- магдонос
Исечете го доматот на коцки, како и кромидот. Лук или испасирајте го или исецкајте го, како што сакате. Лутата пиперка е задолжителна состојка, тоа е „пико“ во пико де гало, со тоа што ќе го исечете што е можно помало. Во оригиналниот рецепт, има јаглика, но ако навистина не ви се допаѓа, можете да ја заобиколите. Намачкајте го сето тоа со сок од вар и додадете сол и бибер. Промешајте сè и подготвено е за сервирање. Можете исто така да го чувате во фрижидер некое време и ќе биде уште поубав и посвеж.
View this post on Instagram
Сос од сирење Начос
Овој жолт, сочен, силен сос е генерално омилен сос на нахос кај сите. Главно се користи сирење Чедар. Еве што ви треба:
- 2 лажици путер
- 2 лажици брашно
- чаша млеко
- чаша ипол рендано чедар сирење
- малку сол
- малку лута пиперка во прав
Кога ќе ја загреете тавата, намалете ја топлината и ставете го путерот да се стопи. Кога ќе се стопи, додадете две лажици брашно и кога смесата ќе се соедини, истурете чаша млеко. Бидете многу внимателни да не се изгорите. Потоа додадете го сирењето и мешајте додека не се стопи и соедини. Зачинете по вкус со лута пиперка и малку сол. Доколку сметате дека е премногу густ, слободно додадете малку млеко за да го разредете.
View this post on Instagram