3 Совети како да ги стопирате обсесивните мисли: претерано размислување може да доведе до депресија

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Сосема е нормално да имате промени во расположението од време на време.

Сепак, депресивното расположение е нешто повеќе од тоа и неговиот развој вклучува неколку фактори.

Главниот фактор во развојот на депресија е негативен начин на размислување, што доведува до ниско ниво на расположение, чувство на безвредност, вина, грижа, страв и намален капацитет за емоционална реакција.

Ова расположение дополнително доведува депресија; негативните емоции го зголемуваат производството на хормони на стресот, изразениот стрес го ослабува имунитетот, што доведува до лошо здравје, но исто така влијае и на можноста за трезвено размислување.

Претерано размислување е постојана окупација и одржување на негативни мисли во нашата свест, што исто така влијае на одржување на депресијата. Затоа, важен чекор за намалување на депресивното расположение е да се запре претераното размислување.

Како го стопирате претераното размислување?

1. Првиот чекор во запирање на процесот на претераното размислување е свеста дека почнуваме да работиме на тоа.

Обично, кога почнуваат да следат негативни мисли, сè повеќе луѓе се вовлекуваат во тој вртлог дури и без да бидат свесни за тоа, следат негативни емоции и така натаму во круг.

Она што е важно е да си речете: „Почнувам повторно да размислувам“, за да стигнеме до нашата свест.

2. Кога ќе сфатиме дека размислувањето започнува, ќе го запреме тоа едноставно велејќи си СТОП или ПРЕСТАНИ.

Ова треба да се каже гласно и со ист интензитет како кога викате.

Меѓутоа, бидејќи е невозможно да се пријави ова во социјална средина, тогаш треба да се каже во себе односно „да викнете на силно во себе“.

Кога негативните мисли ќе почнат да се враќаат и да се повторуваат како на „покварена плоча“, бидете упорни и запрете ги секој пат.

3. Она што може да биде замена за вербализирањето на СТОП предупредување е неговиот визуелен или звучен приказ.

На пример, секогаш кога ќе започнат негативни мисли, замислете сообраќаен знак СТОП, во форма на октагон, црвен, кој се појавува кога ќе почнете да размислувате на негативен начин.

Тоа ќе биде недвосмислено предупредување дека треба да запрете!

Исто така, можете да СТОПИРАТЕ негативен напад на мисли произведувајќи силен, непријатен звук кога ќе се појават.

На пример, силно ќе плескате со рацете, но близу до ушниот канал – за да го направите ефектот посилен и повпечатлив и со тоа полесно да го запомните.

Тоа ќе го направите дома кога имате несакани мисли, а потоа во социјални ситуации ќе го запомните тој звучен сигнал во вашиот ум како знак за запирање на претераното размислување.

Најдобрите ефекти на оваа психотерапевтска техника се постигнуваат со вежбање. Исто како што треба да научите нова физичка вежба со повторување, така и за оваа ментална вежба е потребно време, но ефектите вредат.

error: Content is protected !!