3 стилови на емоционална приврзаност : Проверете кој е ваш и како ги сакате другите

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

3 стилови на емоционална приврзаност: Проверете кој е ваш и како ги сакате другите.

Секој од нас, врз основа на неговиот карактер и искуство, ги формира своите односи со „другата половина“.

Секоја личност гради стил на емоционална приврзаност во љубовните врски , што се однесува и на изборот на партнер, но и на тоа каква ќе биде нашата емотивна врска.

Во извесна смисла, ние сме подготвени да најдеме партнери кои го потврдуваат нашиот модел на врзување . Ако сме пораснале со несигурен образец за врзување, може да се најдеме како дизајнираме или сакаме да копираме слични обрасци на врзување како возрасни, дури и кога овие модели не повредуваат и не се од наш интерес.

Психолозите се на мислење дека постојат 3 стила на емоционална приврзаност.

Психолозите  утврдија за време на истражувањето дека околу 60% од луѓето имаат безбеден стил на приврзаност, 20% избегнуваат и 20% се преокупирани.

1. Сигурен стил

Возрасните со сигурен стил на врзување имаат тенденција да бидат задоволни во нивните односи.

Сигурните возрасни му даваат поддршка на својот партнер кога партнерот се чувствува вознемирен .

Тие исто така се свртуваат кон партнерот за утеха кога и самите се чувствуваат вознемирено. Нивната врска има тенденција да биде искрена, отворена и еднаква, каде што обајцата се чувствуваат независни, но се сакаат. Сигурно поврзаните парови немаат тенденција да создаваат илузија за врска.

2. Преокупиран стил

За разлика од сигурните парови, луѓето со преокупиран стил на сврзување имаат тенденција очајно да формираат врска .

Наместо да чувствуваат вистинска љубов и доверба кон својот партнер, тие често чувствуваат емоционален глад. Тие честопати бараат од својот партнер да ги спаси или комплетира. Иако тие бараат чувство на сигурност и безбедност приврзувајќи се на својот партнер, тие всушност прават дела што го оттурнуваат нивниот партнер.

Иако преокупираните лица се однесуваат очајно или несигурно, многу често нивното однесување ги влошува нивните стравови. Кога се несигурни во врска со чувствата на партнерот и нивната врска, тие често стануваат нападни, барајќи или посесивни кон партнерот.

3. Избегнувачки стил

Овој стил има два вида, и отфрлачки и срамежливо избегнувајќи.

Одбацувачки стил на избегнување е карактеристичен за луѓето кои имаат тенденција да се дистанцираат емоционално од својот партнер. Тие можат да бараат изолација и да се чувствуваат „псевдо-независни“, преземајќи ја улогата на грижа за себе. Тие честопати се истакнуваат и се фокусираат на себе и можеби се премногу фокусирани на сопствената удобност.

Срамежливо избегнувањето на стилот е типично за лице кое живее во амбивалентна состојба, во која, во исто време, се плашат да бидат или премногу блиски или премногу далеку од својот партнер.

Тие се обидуваат да ги задржат своите чувства настрана, но не се во можност. Тие едноставно не можат да ја избегнат својата вознемиреност или да избегаат од своите чувства. Наместо тоа, тие се презаситени од нивните реакции и често доживуваат емоционални бури. Тие имаат тенденција да доживуваат мешани или непредвидливи расположенија.

error: Content is protected !!