ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

4 начини да подготвите лосос исто како во ресторан

Кога ќе се досадуваме од истите јадења што постојано ги правиме, постојат многу различни начини да вклучиме некои необични и егзотични рецепти во нашата диета кои ќе го освежат нашето мени. И ништо не освежува како рибата. Лососот може да биде малку поскап, но кога ќе наидете на некое убаво парче, сигурно нема да одолеете и ќе одлучите да се почестите. Затоа ви донесовме 4 начини да подготвите лосос исто како што би го чувале во добар ресторан.

Лосос во маринада од соја сос и мед

Маринада:

  • 4 чешниња лук
  • 2 лажици ѓумбир во прав
  • половина лажица лута пиперка
  • 1 лажица маслиново масло
  • една третина чаша соја сос
  • една третина чаша мед

Исечете 300 грама лосос на дебели парчиња и ставете ги во вреќа што ја користите за чување храна во замрзнувачот. Истурете половина од марината што сте ја направиле во таа кеса и целосно натопете го лососот. Оставете го да се маринира во него 30 минути, а потоа пржете го на масло, на што е можно помал оган. Печете ја секоја страна 7 минути, внимавајте да не ја исушите. Кога лососот ќе се свари, извадете го од тавата, истурете ја останатата маринада што ви остана и загрејте ја додека не се згусне малку, а потоа прелијте ја со веќе испечениот лосос. Послужете со брокула.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vina (@davinamcgill)

Свеж џин и тоник лосос

Маринада:

  • 80 гр морска сол
  • 130 гр шеќер
  • 1 грст копра
  • 20 гр кора од
  • лимон 1 исцеден лимон
  • 250 гр рендано цвекло
  • 40 мл џин
  • 600 гр лосос

Прелив со тоник:

  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 сецкан кромид
  • 100 мл тоник
  • 100 гр шеќер
  • 30 гр свеж сецкан коријандер
  • 30 гр сецкани чили пиперки
  • 2 исцедени лимета
  • 30 мл оцет
  • 20 гр ѓумбир во прав
  • 2 лажици мед
  • 25 гр пченкарно брашно
  • 1 лажица сол

Ставете го филето од лосос во тавата и прелијте го со маринадата што сте ја направиле. Покријте го со фолија и ставете го во фрижидер 24 часа. На маслиново масло пржете кромид и додадете тоник, шеќер, коријандер, црвен пипер, вар, оцет, ѓумбир, мед, брашно и сол. Мешајте, и кога убаво ќе се згусне и ви се допаѓа, слоновите се надвор од плочата за готвење. Послужете го лососот свеж заедно со тоничниот прелив.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wendy (@ynwendy)

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!