4 начини да подготвите лосос исто како во ресторан

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Кога ќе се досадуваме од истите јадења што постојано ги правиме, постојат многу различни начини да вклучиме некои необични и егзотични рецепти во нашата диета кои ќе го освежат нашето мени. И ништо не освежува како рибата. Лососот може да биде малку поскап, но кога ќе наидете на некое убаво парче, сигурно нема да одолеете и ќе одлучите да се почестите. Затоа ви донесовме 4 начини да подготвите лосос исто како што би го чувале во добар ресторан.

Лосос во маринада од соја сос и мед

Маринада:

  • 4 чешниња лук
  • 2 лажици ѓумбир во прав
  • половина лажица лута пиперка
  • 1 лажица маслиново масло
  • една третина чаша соја сос
  • една третина чаша мед

Исечете 300 грама лосос на дебели парчиња и ставете ги во вреќа што ја користите за чување храна во замрзнувачот. Истурете половина од марината што сте ја направиле во таа кеса и целосно натопете го лососот. Оставете го да се маринира во него 30 минути, а потоа пржете го на масло, на што е можно помал оган. Печете ја секоја страна 7 минути, внимавајте да не ја исушите. Кога лососот ќе се свари, извадете го од тавата, истурете ја останатата маринада што ви остана и загрејте ја додека не се згусне малку, а потоа прелијте ја со веќе испечениот лосос. Послужете со брокула.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vina (@davinamcgill)

Свеж џин и тоник лосос

Маринада:

  • 80 гр морска сол
  • 130 гр шеќер
  • 1 грст копра
  • 20 гр кора од
  • лимон 1 исцеден лимон
  • 250 гр рендано цвекло
  • 40 мл џин
  • 600 гр лосос

Прелив со тоник:

  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 сецкан кромид
  • 100 мл тоник
  • 100 гр шеќер
  • 30 гр свеж сецкан коријандер
  • 30 гр сецкани чили пиперки
  • 2 исцедени лимета
  • 30 мл оцет
  • 20 гр ѓумбир во прав
  • 2 лажици мед
  • 25 гр пченкарно брашно
  • 1 лажица сол

Ставете го филето од лосос во тавата и прелијте го со маринадата што сте ја направиле. Покријте го со фолија и ставете го во фрижидер 24 часа. На маслиново масло пржете кромид и додадете тоник, шеќер, коријандер, црвен пипер, вар, оцет, ѓумбир, мед, брашно и сол. Мешајте, и кога убаво ќе се згусне и ви се допаѓа, слоновите се надвор од плочата за готвење. Послужете го лососот свеж заедно со тоничниот прелив.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wendy (@ynwendy)

error: Content is protected !!