Кога ќе се досадуваме од истите јадења што постојано ги правиме, постојат многу различни начини да вклучиме некои необични и егзотични рецепти во нашата диета кои ќе го освежат нашето мени. И ништо не освежува како рибата. Лососот може да биде малку поскап, но кога ќе наидете на некое убаво парче, сигурно нема да одолеете и ќе одлучите да се почестите. Затоа ви донесовме 4 начини да подготвите лосос исто како што би го чувале во добар ресторан.
Лосос во маринада од соја сос и мед
Маринада:
- 4 чешниња лук
- 2 лажици ѓумбир во прав
- половина лажица лута пиперка
- 1 лажица маслиново масло
- една третина чаша соја сос
- една третина чаша мед
Исечете 300 грама лосос на дебели парчиња и ставете ги во вреќа што ја користите за чување храна во замрзнувачот. Истурете половина од марината што сте ја направиле во таа кеса и целосно натопете го лососот. Оставете го да се маринира во него 30 минути, а потоа пржете го на масло, на што е можно помал оган. Печете ја секоја страна 7 минути, внимавајте да не ја исушите. Кога лососот ќе се свари, извадете го од тавата, истурете ја останатата маринада што ви остана и загрејте ја додека не се згусне малку, а потоа прелијте ја со веќе испечениот лосос. Послужете со брокула.
View this post on Instagram
Свеж џин и тоник лосос
Маринада:
- 80 гр морска сол
- 130 гр шеќер
- 1 грст копра
- 20 гр кора од
- лимон 1 исцеден лимон
- 250 гр рендано цвекло
- 40 мл џин
- 600 гр лосос
Прелив со тоник:
- 4 лажици маслиново масло
- 1 сецкан кромид
- 100 мл тоник
- 100 гр шеќер
- 30 гр свеж сецкан коријандер
- 30 гр сецкани чили пиперки
- 2 исцедени лимета
- 30 мл оцет
- 20 гр ѓумбир во прав
- 2 лажици мед
- 25 гр пченкарно брашно
- 1 лажица сол
Ставете го филето од лосос во тавата и прелијте го со маринадата што сте ја направиле. Покријте го со фолија и ставете го во фрижидер 24 часа. На маслиново масло пржете кромид и додадете тоник, шеќер, коријандер, црвен пипер, вар, оцет, ѓумбир, мед, брашно и сол. Мешајте, и кога убаво ќе се згусне и ви се допаѓа, слоновите се надвор од плочата за готвење. Послужете го лососот свеж заедно со тоничниот прелив.
View this post on Instagram