4 начини да подготвите лосос исто како во ресторан

Слични

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате!

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате! Полнета...

Храна и Рецепти – најдобрите кулинарски вештини на нашите домаќинки

Храна и Рецепти - најдобрите кулинарски вештини на нашите...

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час!

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час! Комбинација...

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го пробате

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го...

Домашен јогурт сладолед со кајсии (РЕЦЕПТ)

Домашен јогурт сладолед со кајсии (РЕЦЕПТ). Совршено летно уживање. Потребни состојки: ...

Сподели

Кога ќе се досадуваме од истите јадења што постојано ги правиме, постојат многу различни начини да вклучиме некои необични и егзотични рецепти во нашата диета кои ќе го освежат нашето мени. И ништо не освежува како рибата. Лососот може да биде малку поскап, но кога ќе наидете на некое убаво парче, сигурно нема да одолеете и ќе одлучите да се почестите. Затоа ви донесовме 4 начини да подготвите лосос исто како што би го чувале во добар ресторан.

Лосос во маринада од соја сос и мед

Маринада:

  • 4 чешниња лук
  • 2 лажици ѓумбир во прав
  • половина лажица лута пиперка
  • 1 лажица маслиново масло
  • една третина чаша соја сос
  • една третина чаша мед

Исечете 300 грама лосос на дебели парчиња и ставете ги во вреќа што ја користите за чување храна во замрзнувачот. Истурете половина од марината што сте ја направиле во таа кеса и целосно натопете го лососот. Оставете го да се маринира во него 30 минути, а потоа пржете го на масло, на што е можно помал оган. Печете ја секоја страна 7 минути, внимавајте да не ја исушите. Кога лососот ќе се свари, извадете го од тавата, истурете ја останатата маринада што ви остана и загрејте ја додека не се згусне малку, а потоа прелијте ја со веќе испечениот лосос. Послужете со брокула.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vina (@davinamcgill)

Свеж џин и тоник лосос

Маринада:

  • 80 гр морска сол
  • 130 гр шеќер
  • 1 грст копра
  • 20 гр кора од
  • лимон 1 исцеден лимон
  • 250 гр рендано цвекло
  • 40 мл џин
  • 600 гр лосос

Прелив со тоник:

  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 сецкан кромид
  • 100 мл тоник
  • 100 гр шеќер
  • 30 гр свеж сецкан коријандер
  • 30 гр сецкани чили пиперки
  • 2 исцедени лимета
  • 30 мл оцет
  • 20 гр ѓумбир во прав
  • 2 лажици мед
  • 25 гр пченкарно брашно
  • 1 лажица сол

Ставете го филето од лосос во тавата и прелијте го со маринадата што сте ја направиле. Покријте го со фолија и ставете го во фрижидер 24 часа. На маслиново масло пржете кромид и додадете тоник, шеќер, коријандер, црвен пипер, вар, оцет, ѓумбир, мед, брашно и сол. Мешајте, и кога убаво ќе се згусне и ви се допаѓа, слоновите се надвор од плочата за готвење. Послужете го лососот свеж заедно со тоничниот прелив.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wendy (@ynwendy)

error: Content is protected !!