4 совети за пролетно чистење на гардероберот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Усисавте теписи, исчистивте прашина и подови и ви останува само уште една голема задача, што вклучува „пролетно чистење“. Според мое мислење, ова е најлошата задача што треба да се изврши. Потребно е време, бара многу напор и не постои начин да се избегне тоа – но наградата за сработеното вреди злато.

Сигурно е дека нашите плакари во овој момент се повеќе или помалку во ред, но тоа не значи дека треба да ги чекаме оние денови кога ќе најдеме дополнително време за да ги исчистиме. Ако одвоиме време за подобро организирање на нашата гардероба, ќе бидеме подготвени кога официјално ќе пристигне пролетта. Спуштете го далечинскиот управувач и отворете го плакарот – време е.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kelsey (@mysimplysimple)

Важно е да се започне

Иако не постои совршен метод или најдобар водич за решавање на оваа задача, јас имам навика да започнувам од горниот дел од плакарот и полека да напредувам „надолу“. Започнете со прелиминарно отстранување со тоа што ќе се ослободите од работите од кои очигледно треба да се ослободите . Извадете еден куп облека и започнете да ја испробувате, а потоа сортирајте ги соодветно. Ако се прашувате што да направите со оној пар панталони што не сте го носеле од 2016 година? Одговорот е крајно едноставен – фрлете го или донирајте.

Ставете ја сезонската гардероба во складиште

За сите нас кои живееме во климатски услови кои имаат јасна разлика помеѓу сите четири сезони, одвојувањето на гардероба што повеќе месеци нема да ја гледа светлината на денот е половина од битката. Земете го тој костим за капење, летен фустан и капите и оставете ги настрана. Важно е да се стави сезонска облека некаде надвор од плакарот, за да биде сè појасно. Во моментов веројатно ви е лошо од сите џемпери и фармерки, но оние на кои сега се обидувате може да ви заштедат многу време кога ќе дојде есента и со тоа, повторно да го исчистите плакарот. Исто е и со вашата летна облека.

Размислете за едногодишно правило

Имаме големи надежи и соништа за многу предмети во нашата гардероба кои, за жал, никогаш не се остваруваат. Болно е да се ослободиме од работи за кои сметаме дека не го достигнале својот потенцијал, но реалноста е следна: ако не сте носеле нешто една година или повеќе, никогаш нема да носите.

За во иднина, добро правило е да ја започнете годината со облеката да виси на закачалка свртена кон вас . Секој пат кога користите нешто, свртете ја закачалката. Тогаш ќе биде очигледно која облека сте ја носеле во текот на годината, а која не, бидејќи некои закачалки ќе бидат во првобитната положба.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kelsey (@mysimplysimple)

Направете нарачка што ви дава смисла

Откако ќе одлучите кои парчиња остануваат и кои одат, одлучете кој метод ќе биде најдобар за нивно организирање. Можеби треба да нарачате некои организациски елементи за подобро организирање. За сега, склопете сè уредно и обесете ги работите по логичен редослед. Бидејќи сега поминуваме повеќе време дома, вистинско време е да започнеме да организираме сè на начин што е достапен и лесно се забележува и, верувајте ни, ќе се чувствувате како да имате комплетно нова гардероба.

error: Content is protected !!