4 важни граници кои треба да се постават во бракот

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

4 важни граници кои треба да се постават во бракот.

Дали е неопходно да се постават граници во бракот?

Дефинитивно да. Сите врски бараат одредени граници за да бидат успешни. Иако самиот збор „граница“ може да звучи премногу сериозно, па дури и застрашувачки, тој служи за одржување на бракот стабилен. Прво треба да ги дефинираме границите. Тоа се, како што знаеме, линии кои не треба да ги преминеме.

Во врските, границите се невидливи и тие се поставени за да ги заштитат вашите потреби и желби од другите. Границите ни дозволуваат да ја знаеме сопствената вредност и што ни е потребно за да ги почитуваме нашите сопствени верувања и надежи. Без граници, луѓето имаат тенденција да паѓаат во замката на нездрава динамика

Приватност

Приватноста е една од најлесните граници за разбирање. Сите сакаме, а пред се заслужуваме индивидуална приватност. Како изгледа приватноста во врска? Дали мислите дека брачните парови треба да споделуваат сè? Некои луѓе се едноставно потаинствени од другите. Дури и ако имате потреба да ја споделите секоја мисла со вашиот сопруг, можеби тој е оној кој ќе ги задржи повеќето работи за себе. Во тој случај, треба да научите да ги почитувате неговите ограничувања за приватност, без да вршите притисок врз него да ви каже се што му е во глава.

Време

Временските ограничувања се исто така многу важни. Времето е „вредна стока“ и затоа не сакаме непотребно да го губиме времето или времето на нашиот партнер. Но, почитувањето на времето често значи поставување на одредени граници. Она за што треба да зборувате е работното време и независното време. Овие периоди во текот на денот се важни и треба јасно да ги разјасните вашите потреби. Вакво нешто е особено важно ако и двајцата работите од дома. Ако научите да го почитувате времето на вашиот сопруг и вашето, многу поефикасно ќе ги решавате ситуациите со кои се среќавате секој ден.

Простор – физички и емотивен

Просторот е граница која е тесно поврзана со времето и приватноста. Ако го почитувате времето на вашиот сопруг, истовремено го почитувате неговиот простор и приватност. Но, просторот може да значи повеќе од само дозволување на вашиот сопружник физички да биде подалеку од вас. Исто така, треба да му дадете емотивен простор на вашиот сопруг, а тоа може да биде тешко. Емоционалниот простор му дозволува на вашиот маж да има свои чувства и емоции. Тоа би значело да го прифатите начинот на кој тој реагира на работите, дури и ако не го разбирате тоа.

Сексуалност

Сексуалноста бара и граници. Вашиот сопруг не е ваша секс играчка, ниту сте вие негова. Во бракот, сексот не се дава на барање. Тоа мора да биде нешто на што двете страни доброволно се согласуваат. Иако сексот е нешто што ги обединува луѓето, во него мора да има граници до кои треба да се придржуваат и двете страни. Ова се однесува на тоа што ви се допаѓа во кревет, а што не, колку често сте расположени за секс и каков интензитет е задоволителен за вас?

error: Content is protected !!