4 знаци дека на детето му недостасува родителска грижа

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Секое дете на кое му недостасува вистинското внимание од своите родители, тоа ќе го покаже на свој начин. На родителите е да ги забележат овие знаци на време и да реагираат на нив на адекватен начин – со внимание, а не со казна.

Како децата обично изразуваат дека им недостасува едно на едно време со родител?

– Детето е често непослушно. Ова може да покаже дека тој се чувствува игнориран. Времето  ќе му покаже дека не треба да се однесува непослушно или агресивно за да биде видлив во семејството. Додека сте со детето, тие ќе сфатат дека се грижите за него, па дури може да ја откриете и вистинската причина за таквото однесување.

– Детето често плаче или е многу приврзано за родителите. Ова може да укаже на неговата несигурност. Секој ден, половина час неподелено внимание ќе го убеди детето дека е сакано и безбедно во грижата за своето семејство и ќе му помогне да ја врати самодовербата.

– Детето честопати удира, вреска и покажува други знаци на лутина. Преку игри на преправање или разговор, ќе научи дека постојат посоодветни начини да се изрази лутина.

– Детето потешко се справува со нови ситуации, на пр. кога оди во градинка / училиште, се сели од родителската соба во неговата соба итн.

Процесот на растење понекогаш е навистина тежок затоа што му поставува тешки задачи на детето. Ваквите предизвици можат да го натераат да се сомнева во сопствените способности. Помошта од родители еден на еден ќе му помогне на детето да се релаксира и да ја добие потребната самодоверба.

error: Content is protected !!