4 знаци кои откриваат вишок сол во телото.
Самата сол (или натриум хлорид) не претставува никаква опасност и е неопходен елемент за нормално функционирање на организмот. Но, нејзиниот вишок може да доведе до многу непријатни последици: од надуеност до силни главоболки.
Честопати не ни сфаќаме колку сол влегува во нашето тело секој ден. Како по правило, ја контролираме количината на кујнска сол што ја додаваме директно во храната и поради некоја причина забораваме на природната содржина на натриум во сите намирници (вклучувајќи зеленчук и овошје).
Според студиите, речиси секој има вишок на натриум: во просек секој човек консумира 3400 mg сол дневно, додека 2300 mg се смета за норма. Ајде да видиме кои знаци укажуваат дека треба да ја намалите количината на сол што ја јадете и како да го направите тоа.
1. Постојана жед
Натриумот е еден од клучните елементи за одржување на водената рамнотежа на телото, па затоа е важно да се консумира. Но, ако не ја следите количината, вишокот натриум ќе ја задржи водата во телото, а мозокот постојано ќе испраќа сигнали дека треба да пиете вода. Ако има многу сол во телото, жедта може да не престане целосно.
2. Оток и надуеност
Отокот се јавува од истите причини како и жедта. „Не испушта“ вода, што го успорува процесот на циркулација на крвта, метаболизмот и брзината на движењето на лимфата. Сето ова доведува до појава на едем, од кој не е толку лесно да се ослободите. Екстремно високото ниво на сол предизвикува непријатност во цревата и надуеност.
3. Главоболки
Дали чувствувате силни главоболки без причина? Запомнете што сте јаделе за време на последниот оброк. Вишокот сол може да предизвика вазодилатација во мозокот и да предизвика болка.
4. Вообичаената храна ви станува без вкус
Покрај сите овие симптоми, вишокот натриум може да влијае на сетилото за вкус. Со текот на времето, вашата храна е несолена, а вие сè повеќе сакате да ја солете.
Што да правите и како да ја намалите количината на сол што ја внесувате во организмот?
Останете подалеку од „солената шестица“
Според Американското здружение за диететика, „солената шестица“ значи најопасната храна која може да предизвика вишок натриум во организмот. Избегнувајте леб, колбаси и мелени производи, хамбургери (особено брза храна), пијалоци, конзервирана храна и преработени производи.
Обидете се да готвите сами
Се разбира, многу побрзо и поудобно е да вечерате во ресторан или да нарачате нешто, но таквите јадења, по правило, претставуваат „скриена закана“. Не го следете процесот на готвење и не знаете колку сол содржи одредено јадење.
Експериментирајте со зачини
Ако вкусот на јадењето не ви изгледа доволно солено, не брзајте да додадете прстофат сол. Различни зачини кои не содржат сол можат да додадат богат вкус на вашето јадење.
Исплакнете 7 пати – а потоа јадете
Ако не можете да си го замислите животот без конзервирана пченка или црвен грав, тоа не е проблем. Само исплакнете ја содржината на конзервата или теглата неколку пати. Ова ќе помогне да се намали содржината на сол за речиси половина.