По 40 години работа, ова е заклучокот на брачен терапевт за тајната на успехот на секоја врска

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

По скоро четири децении помагање на парови на раб на развод да ги поправат своите бракови, брачната терапевтка Микеле Вајнер-Дејвис научи неколку работи за тоа зошто некои врски успеваат, а други не успеваат.

Како што објасни таа за Психологија денес, интересно е што постои еден заеднички именител во основата на сите љубовни врски што траат. Тоа е принцип што е исклучително лесен за разбирање, но не е толку лесен за примена во пракса.

Доколку повеќе парови живеат според оваа докажана стратегија, Вајнер-Дејвис е убедена дека брачните терапевти како неа би останале без работа.

И за што станува збор? Станува збор за „вистинско, вистинско дарување“.

Имено, луѓето имаат тенденција да даваат или покажуваат љубов едни на други на начин на кој сакаат да ја примаат. Сепак, ова не е вистинско давање. Вистинско дарување е кога на партнерот ќе му дадеме работи што тие самите им се потребни и сакаат.

Проблемот е во тоа што, бидејќи сите сме различни, можеби не ги разбираме целосно потребите на нашите партнери.

Имено, лесно би можеле да помислиме дека овие потреби немаат смисла или се неважни, а понекогаш можеби и не сакаме да го направиме она што им е потребно на нашите партнери, затоа што, едноставно кажано, не ни е забавно.

Сепак, за ова станува збор: нашите проценки и чувства за потребите на нашите партнери не се важни колку звучи грубо. Важно е да го направиме она што им одговара на нашите партнери, бидејќи тоа е вид на грижа врз која се градат здрави односи.

Сега веројатно ќе се запрашате „што е со моите потреби?“. Поентата е во меѓусебната грижа . Она што работи за вас, работи за другата половина. Се разбира, не само вие треба да обрнете внимание на чувствата на едни со други.

„Вистинско давање“ не е нешто што доаѓа природно. Сепак, важно е да излезете од вашата удобна зона за да го направите она што одговара на вашиот партнер, а не на вас.

Еве еден конкретен пример. Можеби сте личност која по лошиот ден на работа сака да биде прашана како некој се чувствува, што се случило и слично … Сепак, тоа не значи дека на вашиот партнер му се допаѓаат такви прашања. Ако тој е личност што сака да обработува лош ден со себе, не прашувајте му низа прашања само затоа што мислите дека тоа е нормална шема на однесување.

Исто така е важно и двајцата да сте подготвени за „вистинско дарување“. Инаку, брачните терапевти и адвокатите не треба да се грижат за својата работа.

Ако мислите дека вашиот сопруг не зборува на вашиот „loveубовен јазик“; веројатно не зборуваш ниту со него. Наместо да играте игра со вина, изберете ја опцијата за разговор и започнете да ги поправате погрешните работи.

Во спротивно, вашите чувства може да ве одведат во заблуда. Имено, кога нашите чувства се повредени, ние се однесуваме на начин што тогаш го носи најлошото кај нашите партнери и во животот добиваме помалку од она што ни треба и го заслужуваме.

Наместо тоа, ние мора да научиме како да ги замолчиме гласовите во главата што осудуваат, бараат одмазда и не принудуваат да се повлечеме.

Откако ќе ги вкусиме прекрасните работи што можат да се случат кога ќе се издигнеме над нашето его и тврдоглавост и кога ќе се свртиме кон вистинско, вистинско, искрено, непресметано давање, ќе се запрашаме – зошто чекав толку долго?

error: Content is protected !!