5 ИДЕИ ЗА СОВРШЕН ЛЕТЕН РУЧЕК: Лесни и вкусни јадења подготвени на работа!
Ако немате многу време да се подготвите за на работа и плус вашиот оброк, овие идеи ќе ви се најдат добро кога ви недостасува време.
Сигурни сме дека дури и во лудило не сакате да поминувате часови пред шпоретот подготвувајќи храна, па затоа најдовме 5 предлози за летен ручек кои се подготвени за само 15 минути. Тие се лесни и вкусни, вистинско уживање за лето.
1. ТОРТИЉА СО ПУШЕН ЛОС
Состојки:
• Тортиља интегрална, 1 парче, 40 гр
• Зелена салата
• Половина краставица
• Пушен лосос 50 гр
• Крем сирење 50гр
Подготовка:
Излупете краставица и исечете ја на тенки парчиња. Готовата тортилја премачкајте ја со намачкана, наредете свеж зеленчук и пушен лосос. Свиткајте сè и оброкот е подготвен.
2. КЕСАДИJA
Состојки:
• 2 тортиљи
• 1 црвен пипер
• 1 зелена пиперка
• Слатка пченка 50 гр
• Гауда сирење околу 25 гр
• 1 лажица путер
Подготовка:
Ставете го путерот во тава и загревајте, а потоа ставете ја тортилја. Во тортилја изрендајте рендано сирење, сецкани пиперки и пченка. Кога тортилја ќе стане златна од долната страна, преклопете ја и исечете ја на три триаголници. Можете да додадете зеленчук како што сакате, и слободно можете да додадете прелив со сирење со малку маснотии или сос од соја.
3. ОВОШНА САЛАТА СО СЛАДОЛЕД
Состојки:
• Јагоди, 50 гр
• 1 праска
• 2 киви
• Сладолед од ванила, 1 порција, 95 гр
Подготовка:
Овошјето измијте го, излупете го и исечкајте го на мали парчиња, а потоа послужете го во сад со 1 лажичка сладолед.
4. СМУТИ
Потребно е:
• 1 банана,
• 1 нектарина
• Сок од портокал, 1 чаша, 200 гр
• 1 чаша ананас
Подготовка:
Ставете ги сите состојки во мешалка и мешајте додека смесата не стане хомогена.
5. ЗЕЛЕНА ПАЛЕНТА
Потребно е:
•Полента, 30 гр
•Спанаќ, 30гр
•Маслиново масло, околу 10 гр
•1 чешне лук
•лажичка сол
Подготовка:
Прво, измијте го спанаќот, исечкајте го и бланширајте го на кратко, а потоа измешајте го со миксер за стапчиња за да стане крем. На малку маслиново масло испржете го лукот, а потоа добро додадете ги кремот од спанаќ и солта. Пржете кратко и додадете малку млеко во спанаќот по желба за подобар вкус.
Гответе ја палентата во солена вода во согласност со упатствата. Додека не се згусне, додадете спанаќ и сè добро измешајте Кога сè е готово, истурете ја палентата во калап или тава и почекајте да се излади целосно. Кога ќе се излади добро, исечете ги на коцки и послужете со риба на скара и салата по ваш избор.
Се надеваме дека ви помогнавме во изборот за вашиот летен оброк.
Уживајте!