5 митови за алергија на храна

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

5 митови за алергија на храна.

Се чини дека алергијата на храна е во пораст, но постојат заблуди кои често го оневозможуваат адекватно дијагностицирање и лекување на болеста.

Според една неодамнешна студија, околу 35% од луѓето погрешно веруваат дека се алергични или нетолерантни на храна, а потоа се обидуваат да се излечат без консултација со лекар. Значи, време е да се запознаете со најчестите заблуди кои постојат.

„Се чувствувам непријатно после јадење, мора да сум алергичен“

Не мора да значи. Несаканите ефекти после оброкот може да се појават поради повеќе причини, од кои сите се класифицирани како „преосетливост на храна“. Тука спаѓаат нарушувања во функционирањето на имунолошкиот систем или алергии, но и други нарушувања кои често се нарекуваат „нетолеранција на храна“.

Алергиската реакција на храна вклучува благи симптоми како што се чешање на очите, до тешки симптоми како што е анафилакса – опасна по живот алергиска реакција која може да предизвика отекување на јазикот, отежнато дишење и низок крвен притисок. Овие симптоми обично се јавуваат веднаш по консумирањето храна и во некои случаи бараат итна медицинска помош.

Други реакции како црвенило, чешање на кожата, металоиди или проблеми со варењето се поблаги симптоми кои се јавуваат побавно. Овие симптоми се вообичаени за луѓето кои се алергични на храна, како и за оние кои страдаат од нетолеранција.

Сепак, постои разлика во третманот – во случај на алергии, неопходно е целосно да се исклучи храната што предизвикува симптоми, додека во случај на нетолеранција, понекогаш е доволно да се ограничи потрошувачката на дадена храна.

Дијагнозата ја поставувате сами

Ако, по појавата на симптомите, одлучите само да пребарувате симптоми на Интернет или да одите во аптека за да набавите лекови сами, веројатно ќе завршите со погрешна дијагноза и долг список на намирници кои очигледно ги предизвикуваат вашите симптоми. Многу од понудените тестови што можете да ги најдете на интернет не се засновани на докази.

На овој начин, наметнувате ограничувања во исхраната кои не само што го зголемуваат ризикот од нарушувања во исхраната, туку можат да предизвикаат и вознемиреност, негативно да влијаат на вашиот социјален живот и на крајот да влијаат на квалитетот на вашиот живот.

Единствениот сигурен тест за алергија е IgE, кој го одредува нивото на алерген-специфичен имуноглобулин со цел да се открие непосредна реакција на одреден алерген. Сепак, дури и ако правите IgE тестирање, овие резултати бараат внимателно толкување бидејќи позитивен тест не мора да значи алергија.

Дијагнозата треба да започне со темелна анализа на вашите симптоми, што дополнително ќе укаже на потребните тестови. Ова треба да го направи здравствен работник со претходно искуство со алергија.

Храната е единствената причина за егзема

Постојат многу фактори на животната средина кои влијаат на појавата на егзема, кои не се нужно поврзани со храната. Овие фактори се испреплетени, па понекогаш е тешко да се одреди точната причина. Ако отворите некоја книга на оваа тема или пребарувате на интернет, ќе најдете мноштво намирници за кои се смета дека предизвикуваат егзема, но најдобриот потег е да побарате лекарска помош.

Сепак, некои луѓе со атопичен егзема можеби ќе треба да избегнуваат одредени видови храна бидејќи болеста е поврзана со покачени нивоа на имуноглобулин Е (IgE). Ова бара внимателна евалуација од медицински експерти и најдобро е да разговарате со нив пред да направите какви било промени во вашата исхрана.

„Единствениот проблем со алергиите на храна е што не можам да ја јадам таа храна.

Придржувањето до ригорозни рестриктивни диети носи ризик од нутритивен ризик за пациентите. Но, не само тоа, донесувањето одлука за исклучување на одредена храна бара внимателно планирање и постојана свест за тоа што внесуваме во организмот. Случајното изложување на храна која предизвикува алергии може да предизвика сериозни симптоми, па таквите луѓе често страдаат од анксиозност.

Тешките симптоми на алергија може да влијаат на секојдневниот живот на една личност, што често влијае на квалитетот на животот. Поради овие причини, важно е да користите веродостојни, сигурни извори за време на вашите информации и да побарате стручен совет доколку сте загрижени за симптомите поврзани со храната.

error: Content is protected !!