5 несакани ефекти на диета без глутен: Треба да го знаете ова!
Можеби размислувате да направите диета без глутен ваш нов начин на консумирање храна, без разлика дали тоа се должи на целијачна болест или чувствителност на глутен.
Може да ви обезбеди голем број здравствени придобивки, како што се позитивни промени во телесната тежина, подобрување на нивото на енергија и зголемен статус на исхрана.
Сепак, отсуството на глутен може да предизвика и некои несакани ефекти. Ова вклучува запек, бидејќи многу храна без глутенот содржи многу малку влакна.
Тежината може да се промени
Ако сте изгубиле тежина поради целијачна болест, можно е храна без глутен да доведе до зголемување на телесната тежина. Ова е затоа што многу храна без глутен содржи повеќе растителни масти.
Сепак, преминот кон диета без глутен не мора да значи и дебелеење.
Ова значи дека диетата без глутенот сепак може да ви помогне да ја нормализирате телесната тежина.
Нетолеранцијата на лактоза може да се забрза
Ако штотуку ви дијагностицирале целијачна болест, може да откриете дека одеднаш станувате нетолерантни на лактоза, односно станувате неспособни за варење на лактозата, шеќерот што се наоѓа во млекото и млечните производи. Ова се должи на оштетување на цревата предизвикано од целијачна болест.
Сепак, бидејќи оштетувањето на дебелото црево почнува да заздравува кога ќе останете без глутенот, може да забележите дека може да станете потолерантни на лактоза кај млечните производи.
Имајте на ум дека оваа промена е постепена, па затоа на почетокот треба да пробате мали количини млечни производи за да видите како реагира вашето тело.
Можна посилна реакција на трагирање на глутен
Пред да преминете на диета без глутен, можеби не сте имале реакции на индивидуални случаи на случајна потрошувачка на глутен. Меѓутоа, кога целосно ќе го отстраните од вашата исхрана, може да откриете дека вашето тело сега е почувствително на количините на глутенот во трагови што може да ја контаминира вашата храна.
Чувствителноста на глутен во трагови како резултат на вкрстена контаминација е чест несакан ефект при преминување во диета без глутен. Тежината на оваа чувствителност може да варира од личност до личност. Може да откриете дека вашето тело реагира брзо на глутенот во храната, во некои случаи за еден час.
Во други случаи, симптомите може да се појават само следниот ден или дури и подоцна.
Потребни ви се повеќе влакна во исхраната
Диета без глутен значи да јадете помалку производи од цели зрна. Цели житарки, вклучувајќи производи од леб, обезбедуваат значителна количина на растителни влакна што ги консумирате. Консумирањето премалку влакна е вообичаен несакан ефект при преминување во диета без глутен, што доведува до забавено варење и запек.
Затоа, диетата без глутен може да биде предизвик да добиете доволно влакна преку друга храна. Меѓу нив, можете да најдете грав и други мешунки, свежо овошје и зеленчук, како и ореви и семиња.
Недостаток на клучни хранливи материи
Покрај влакната, можно е да пропуштите уште неколку клучни хранливи состојки во диетата без глутен. Тоа е затоа што некои хранливи материи, како што се железо и витамини од групата Б, обично доаѓаат од збогатени производи од брашно од пченично брашно. Во исто време, повеќето печени производи без глутен не се збогатени со дополнителни витамини и минерали.
Имајќи го ова на ум, обидете се да ја збогатите вашата исхрана со свежо овошје и зеленчук кои содржат високо ниво на витамин Б. Покрај тоа, можете исто така да пробате да земате додатоци за да надоместите недостатоци на хранливи материи што може да резултираат од избегнување на глутен.
Значи, кога ќе се одлучите за диета без глутенот, имајте на ум дека таа претставува голема промена во животниот стил. Иако несаканите ефекти можат да траат некое време, тие веројатно можат да се повлечат со текот на времето.
Во тој случај, задолжително разговарајте со вашиот лекар ако продолжите да се борите со некој од несаканите ефекти прикажани повеќе од шест месеци.