5 причини за емоционални испади

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини зошто секогаш се чувствувате уморни

5 причини зошто секогаш се чувствувате уморни. Дали се чувствувате...

Сподели

5 причини за емоционални испади.

Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и девојката на Џејк, Керол, би рекле дека Џејк е лежерен тип. И тоа е така… во главно. Меѓутоа, повремено Џејк „пука“. Понекогаш „полудува“ по ситници – кога Керол ја остава облеката на под или поради нешто во гласот. Понекогаш одеднаш почнува да се жали, исфрлајќи критики од кои се чини дека досега се воздржувал. Неговиот гнев може да трае со часови или денови, но со текот на времето тој се смирува, се извинува и повторно станува стар Џејк.

Без сомнение, сите некогаш сме сретнале личност која одвреме-навреме бега од аголот. Еве ги најчестите причини зошто се случуваат вакви емоционални испади:

Стрес

Џејк обично е опуштен, но под влијание на стрес (рокови на работа, здравствени или семејни грижи), неговите механизми за справување со стресот се многу кревки и многу малку е потребно за да го потресе емотивно.

Депресија

Причината не мора да биде стресот, може да биде и депресијата која стои зад се. Можеби самата ситуација предизвикува Џејк да се чувствува заробен, а можеби и тој е генетски склон кон депресија. Без разлика на изворот, за некои луѓе депресијата не е намалување на енергијата и останување во кревет, туку анксиозност. Додека песимистичките мисли за „нема потреба од грижи“ и „не е важно“ окупираат нечие расположение, раздразливоста излегува на површина.

Нерамнотежа во врската

Џејк можеби е исцрпен (поради врската со Керол или поради работата, каде што носи многу на рамениците и тоа му пречи), но страда, надевајќи се дека некој ќе скокне да му помогне или дека неговиот напор ќе биде повеќе ценет. . Ова обично не се случува. Други мислат дека Џејк го прави истото што го прават и тие и ја мерат неговата вредност: ако некој не се жали, изгледа дека го прави тоа што го прави затоа што сака. Испадот настанува затоа што мачениот е лут поради нефер односот и како експрес лонец пука. Џејк не мора да биде измачуван, тој може да се чувствува како жртва. Тој се чувствува како секогаш да претерува или дека Керол го контролира на секој чекор и е критична кон него и го задржува сето тоа за себе додека не се засити и не се скрши.

Тешкотии со промените

Џејк може да биде личност која тешко се прилагодува на промените. Тоа значи дека има тенденција да планира, однапред да знае што сака и не дај Боже да му се нарушат плановите. Поради планот на активности за викендот кој пропаѓа поради дождот или планот за вечера со пријателите кој пропаѓа затоа што вечерата изгоре или пријателите се откажале, може да се случи Џејк да „пукне“. Во тој случај, тоа е анксиозноста што Џејк се обидува да ја контролира со планирање и кореографија на секој чекор. Кога околностите нагло се менуваат, тој станува збунет, неговата вознемиреност излегува на површина и ја изразува на начин што другите го толкуваат како гнев или бес.

Вознемирување

На Џејк тоа веројатно не му се случува, но има и такви кои го користат „пукањето“ како средство за заплашување. Така го добиваат она што го сакаат – луѓето го прават тоа што го сакаат овие луѓе. Станува збор за моќ и дека луѓето мислат дека имаат право на такво однесување. Сепак, суштината не е во моќта, туку во хипервигилноста. Таквите луѓе се постојано на штрек, подготвени да скокнат и да се борат. Таквото однесување се развило во детството како начин за справување со траумата. Повторно, она што другите го гледаат не е анксиозност, туку обид за контрола и гнев.

Што да се прави?

Ако сте личност која има чести емоционални испади или живеете со некој кој е склон кон нив, со овој проблем можете да се соочите во три дела:

Навремена реакција – прва помош

Ако пукате брзо, емоционалната прва помош не е решавање на проблемот за кој размислувате, туку смирување на вашата емоционална состојба. Треба да се смирите и да се оддалечите од ситуацијата за да можете да го оставите настрана инстинктот да ги исфрлите чувствата и веднаш да го решите проблемот. Станува збор за саморегулација и одговорност. Доколку сте во ситуација некој да пука, не треба да долеете масло на огнот со тоа што ќе го налутите. Наместо тоа, подобро е да останете смирени. Ако тоа не функционира и постои можност другиот да стане насилен, држете се настрана.

Превенција

Луѓето кои брзо планираат често не сфаќаат дека нивниот стрес и незадоволство се акумулираат. Ако сте такви, треба да ги следите вашите емоции – периодично да ги проверувате емоциите во текот на денот и да се запрашате како се чувствувате, ви помага да направите нешто за да се смирите пред емоциите да ескалираат. Некои од овие активности може да бидат одење на прошетка , длабоко дишење, трчање или медитација. Превенција е и кога ќе се издвоите од ситуацијата и ќе признаете дека имате проблем со бесот. Луѓето кои се соочуваат со овие проблеми често ја обвинуваат ситуацијата или другите луѓе за лутината. Тоа е неодговорно. Ние сме одговорни за контрола на нашите емоции. Затоа размислете да одите на терапија или да ги развиете вештините што ви се потребни за да одржувате контакт со вашите емоции.

Решете го изворот на проблемот

Овде Џејк зборува со Керол за нејзината контрола или за напорите да постигне рамнотежа во врската. Или ги презема неопходните чекори за да се справи со депресијата или анксиозноста за да не се нервира лесно или за да не делува контролирачки. Ако Џејк има тенденција да се лути, да се смири и потоа да ги турка работите под тепих, време е Керол да се вклучи и да разговара за тие проблеми. Извинувањето на Џејк е важно, но не е доволно. Керол треба да биде наметлива и да му каже на Џејк дека мора да работи на својот гнев или треба да го праша што може да направи за да помогне кога ќе се вознемири поради промената или како да ја потисне акумулираната огорченост.

Како и повеќето слични состојби, емоционалните испади често се симптом на други проблеми. Ако ги решиме тие проблеми, и ние и нашата околина ќе бидеме подобри.

error: Content is protected !!