5 причини зошто денешните деца не ги почитуваат родителите

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

5 причини зошто денешните деца не ги почитуваат родителите.

Многу родители денес мислат дека нивните деца ќе бидат повеќе почитувани ако секој ден им удоволуваат.

Родителите велат дека децата денес немаат почит поради социјалните мрежи, достапноста на Интернет, но за жал за сите нас, лошото однесување на детето лежи во погрешниот пристап на родителите.

Ви донесуваме 5 причини зошто денешните деца не ги почитуваат своите родители:

1. Покажуваме како ние родители, сме совршени во секој поглед.

Толку се трудиме да изгледаме како идеални суштества во очите на нашите деца, вистински небесни луѓе, што дури и не забележуваме како тоа ја комплицира нашата врска со тинејџер. Секојдневно, децата ги слушаат темите: „Јас, на пример, на твоја возраст…“, што им создава застрашувачка слика во главата: Живеат во свет каде што сите околу нив прават само вистински работи и никогаш не прават грешки.

Детето ќе помисли дека е срамота за семејството, бидејќи постојано прави грешки. Наместо овој пристап, родителот треба да рече: „Слично ми се случи, ми беше страшно, но јас го сторив тоа тогаш…“ Така, детето може да види како родителот излегол од проблемот и на тој начин се почитува себе си а воедно и родителите.

2. Постојани обвинувања

Родителите имаат навика да велат: „Треба да ме слушаш, татко сум ти! Јас сум попаметен “. За жал, повеќето од нашите дијалози со еден тинејџер се сведуваат на укажување на грешките, осуда на неговото однесување и прекорување. Нашите приговори и поучни говори предизвикуваат само отпор, бидејќи тие повеќе личат на фалење отколку на искрена желба за помош. Дали таквата горда и самоуверена личност во нашиот свет на возрасни бара почит од другите?

3. Не препознавање на нивната интелигенција и памет

Дали е премногу тешко за вас, драги татковци и мајки, да признаете дека вашето дете е поголем експерт за некои работи отколку вие? Можете ли да го повикате своето потомство и да побарате од нив совет, велејќи: „Кажи ми, затоа што го разбираш ова прашање подобро од мене“. За дете, ова признание е слично на триумф во животот. Конечно, тие го третираат како еднаков, неговата личност се почитува. После оваа фраза, старите односи меѓу вас се уништуваат, а на нивно место се раѓаат нови – еднакви. Веднаш штом ќе се заинтересираме за хоби и вкус на нашите деца, тие веднаш почнуваат да се интересираат за нашиот внатрешен свет на возрасни.

4. Непочитување на сопствените родители

Постои едно старо правило што вели: „Начинот на кој се однесувате кон родителите, е начин како ќе се однесува вашите деца кон вас и како ќе ве почитуваат!“ Едноставно.

5. Недоверба кон детето

Од каде потекнува силата и мудроста за да научите да му верувате на вашиот тинејџер? Како може да верувате дека вашата ќерка ќе ја помине ноќта со својата пријателка, а не во дискотека со сомнителни пријатели? Како да спречите вашата рака да посегне по телефонот на детето и да ги провери неговите пораки? Да му верувате на детето е тешко, особено ако детето е веќе фатено како лаже. Но, тоа е едноставно потребно, бидејќи е многу тешко да се почитува мајка која трча по својот син со двоглед и вика секој час: „Не ме лажи! Знам дека тоа не е вистина! “

Драги родители, почитта никогаш не е само еднострана. Ова е заеднички процес, верувајте ни. Никој сè уште не успеал насилно да принуди почитување на друг. Затоа, ако сакате вашето дете да ве почитува, научете да го почитувате и вашето дете: да го прашате за негово мислење, да не се меша во неговите лични работи, да не дозволите вашата вознемиреност да го надвладува здравиот разум, да не го кревате гласот против него и да не ги игнорирате неговите барања.

error: Content is protected !!