5 причини зошто не ги прекинуваме лошите пријателства!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

5 причини зошто не ги прекинуваме лошите пријателства!

Исто како и семејните и љубовните врски, пријателствата имаат свои подеми и падови. Меѓутоа, на многу луѓе им е тешко да ги прекинат пријателствата, дури и ако не уживаат да го поминуваат времето со дадени луѓе.

Зошто е така?

Следниве 5 причини делумно објаснуваат зошто остануваме во лоши пријателства:

1. Се знаеме долго време

Кога познавате некого неколку години, па дури и неколку децении, многу е тешко да го прекинете пријателство со таа личност. Бидејќи споделивте толку многу убави моменти заедно, изгледа незамисливо во одреден момент едноставно да престанете да комуницираме.

Затоа толерираме многу работи што не ни се допаѓаат во однесувањето на пријателите кон нас со надеж дека ситуацијата ќе се промени и се ќе биде како порано.

2. Пријателот ни помогна кога имавме проблем

Некои работи не се забораваат. Ако некогаш сте поминале низ тешки моменти во вашиот живот, а вашиот пријател ви помогнал да ги надминете, сигурно чувствувате вечна благодарност кон него и подготвени сте да го издржите многу повеќе од другите луѓе.

Сепак, мора да има некои ограничувања во пријателството . На крајот на краиштата, каков пријател е тоа кој се чувствува слободен да ве повреди само затоа што еднаш ви помогнал да излезете од лоша ситуација.

3. Дел сме од исто друштво со пријателот

Лесно е да се прекине комуникацијата со личност со која немате заеднички пријатели, но што да направите ако сте дел од истото друштво? Потенцијалните компликации што произлегуваат по прекинувањето на таквото пријателство се премногу голем ризик за многу луѓе, поради што тие претпочитаат да бидат вечно незадоволни отколку да донесат тешка одлука.

4. Страдаме од лоши пријателства затоа што се плашиме од осаменост

Не е подеднакво лесно за сите да бидат сами, особено за луѓето кои секогаш се навикнати да бидат опкружени со семејството и пријателите. Таквите луѓе воопшто не размислуваат за прекин на лошите пријателства, бидејќи секоја алтернатива во која треба повторно да бидат сами и да бараат нови познаници е премногу стресна .

5. Не знаеме како да ставиме крај на пријателството

Како раскинуваат пријателите на прво место ? Ова е прашање што им се вртеше во главите на многу луѓе кои по голема расправија посакуваа никогаш повеќе да не го видат својот поранешен најдобар пријател.

Дали е тоа исто како раскинување помеѓу љубовниците или е потребно да се направи на некој друг начин? Особено е комплицирано да се стори тоа ако сме дел од исто друштво со пријателот со кој сакаме да ја прекинеме врската, бидејќи речиси сигурно повторно ќе се сретнеме по големо „раскинување“.

error: Content is protected !!