5 пролетни рецепти со авокадо – кога ќе ви здосади месото

Слични

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба!

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба! Конечно дојде...

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате!

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате! Полнета...

Храна и Рецепти – најдобрите кулинарски вештини на нашите домаќинки

Храна и Рецепти - најдобрите кулинарски вештини на нашите...

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час!

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час! Комбинација...

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го пробате

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го...

Сподели

5 пролетни рецепти со авокадо – кога ќе ви здосади месото.

На сите ни е досадно од нешто што го јадеме нон-стоп. Сега кога веќе се обидовме да направиме пилешко на секој можен начин (пржено, пржено, на скара, во рерна, во тава за скара, во длабоко масло, во кокосово масло, во корнфлејкс, во пиво …), ни треба нешто сочно, зелена и егзотична да ја разбиеме монотонијата на нашето мени. Од кога има авокадо во состојките, цените во рестораните скокаат двапати, како да е камен злато, време е да научите сами да го подготвувате на забавен и интересен начин. Ви донесуваме рецепти кои ќе ви го зачинат денот.

Помфрит од авокадо

Преполовете го авокадото на половина, излупете го и извадете го каменот. Потоа исечете го на парчиња, внимателно за да не се распадне. Ставете брашно, три изматени јајца и презла во три различни чинии. Додадете сол и миризлив пипер во презлите. Земете парче авокадо и превртете го прво во брашно, потоа во јајца, а потоа во лебници. Земете голем плех за печење и над него ставете хартија за печење, а потоа наредете ги кришките што се подготвени за печење. Посипете со нив малку бибер и печете во рерна 12 минути на 200 степени. По 6 минути, свртете ги така што двете страни се рамномерно печени. Послужете со сосови по ваш избор.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephanie (@girlwiththeironcast)

Лосос на скара со прелив од авокадо

Истурете една лажица маслиново масло во поголем сад. Додадете сол, бибер и миризлив пипер на неа. Промешајте сè и завиткајте 4 филети од лосос во смесата. Оставете ги во таа маринада околу 30 минути во фрижидер. Доколку ги печете на скара каде има силен оган, доволно е да ги печете од секоја страна по 2 минути, а доколку ги печете на тава за скара каде што можете да ја контролирате топлината, намалете ја и печете подолго. Излупете две авокадо и исечете ги на коцки. Додадете ситно исечен црвен кромид, 1 цеден вар, малку маслиново масло и сол. Добро промешајте и послужете преку лосос.

Авокадо на окото

Земете две авокадa и исечете ги на половина (надолжно). Извадете го каменот и наредете ги овие четири парчиња авокадо на плехот за печење. Копајте уште малку место каде што беше каменот и ставете по едно јајце во секоја дупка. Над една половина од јајцето ставете малку сол, бибер и ситно сецкана сланина, а над другата сол, бибер и ситно сецкан домат од цреша. Додадете чеда сирење по желба. Печете во рерна 15 минути на 200 степени. Послужете топло.

Салата од ракчиња и авокадо

Во сад ставете 400 грама ракчиња и додадете сол, бибер и една исцедена вар. Загрејте го маслиновото масло во тава и испржете ги ракчињата. Кога ќе завршите, исечете ја марулата и ставете ја во сад. Додадете домати од цреша што ќе ги исечете на половина, јаглика и две авокадо на коцки. Направете прелив за салата во посебен сад. Се прави со додавање на половина исцедена вар, сол, бибер, малку чили во прав и лажичка мед на 4 лажички маслиново масло. Истурете ја салатата и потоа додадете ракчиња.

Салата од авокадо на тост

Излупете го авокадото, исечете го на коцки и ставете го во сад. Додадете една четвртина чаша грчки јогурт, една лажичка сок од вар и малку лук во прав, сол и бибер. Измешајте добро. Во смесата додадете четвртина црвен кромид на коцки, целер, малку зелена лута пиперка. Измешајте го сето тоа добро и послужете го на тост. Доколку сепак сакате оброк со повеќе калории, овој рецепт можете да го послужите додавајќи 150 грама пилешко исецкано на парчиња што претходно сте ги пржеле на маслиново масло.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Raluca Alexandru (@raluca_food)

Сладолед од авокадо со нане

Ставете едно авокадо, една лажица мед, една лажица црно млеко, екстракт од нане и малку морска сол во блендер или исецкајте. Измешајте сè добро додека не се направи течна смеса и ставете го во сад. Можете да додадете парчиња чоколадо за готвење во смесата, да ги измешате и да замрзнете.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PenniE Subhawat (@penniepenn)

error: Content is protected !!