5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење. Иако...

Сподели

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера.

Ние не сме професионални готвачи, но понекогаш се чини дека треба да бидеме за да ги преживееме празниците.

Ако некогаш сте се запрашале дали вашето пилешко е премногу суво или вашиот сос е не изгледа подготвен, тогаш готвачот Симон со ѕвезда на Мишелин, кој работи за хотелот Mallory Court Country House, е тука да помогне.

Во едно интервју, експертот ги сподели своите пет совети за подготовка на совршената трпеза за Божиќ (ова можеме да го примениме за Нова Година, како и за секој нареден празник).

Не се замарајте со солена вода

Иако отсекогаш мислевме дека ова е еден вид кардинален грев во готвењето, Сајмон инсистираше на тоа дека марината не влијае премногу на вкусот на мисирка.

Наместо тоа, готвачот става половина пакет путер под кожата на мисиркините гради за да не стане премногу суво.

Во сосот додадете го виното

Не може да се негира дека сосот е она што навистина ја поврзува гала вечерата – а Сајмон инсистира дека најдобриот вид е оној што е подготвен претходниот ден.

Тој објасни: „Исечете ги коските на мали парчиња и печете, додадете малку кромид, мајчина душица, лук и додадете малку обично брашно – се надеваме дека надвор ќе изгледа како снег – за да се згусне. Печете повторно додека не порумени“.

„Отстранете го вишокот маснотии, додадете малку суво бело вино, пресечете на половина и потоа покријте со вода и варете 2-3 часа. Процедете и пробајте.

Ако треба да се згусне, не плашете се да додадете гранули со сос или коцка за густина за дополнителен вкус.

Кога ќе се задоволите со вкусот, оставете го преку ноќ во фрижидер, а следниот ден отстранете ја маснотијата.

Пред сервирање, готвачот препорачува да додадете уште една чаша вино и малку сок од готовата мисирка за да го подобрите вкусот.

Совршени печени компири БЕЗ маслиново масло

Кога правиме печени компири, обично започнуваме со покривање на плеховите со маслиново масло – но Сајмон вели дека сме погрешиле овде цело време.

Тој рече: „Прво, сварете ги компирите до тој степен што речиси ќе се распаднат. Оставете ги да се исушат и ставете ги во загреана тава со многу маснотии, без разлика дали се работи за растително масло (НЕ користете маслиново масло бидејќи ова е само губење пари), редовно вртејќи ги за рамномерно готвење и крцкање“.

Подгответе го зеленчукот претходната вечер

Лупењето зеленчук е единственото нешто што обично ги тераме децата да работат за време на новогодишното утро.

Сепак, Сајмон тврди дека вашиот зеленчук е подобро подготвен претходната вечер, бидејќи ќе ви помогне да заштедите време во текот на денот.

Тој препорача: „Подгответе ја претходната вечер и варете однапред наутро, прекинувајќи го процесот на готвење со потопување во мраз ладна вода и загревање по потреба.

Фрлете ја гуската

Иако мисирката е традиционален избор на многу семејства, некои се одлучуваат за гуска. Значи, ако сте во искушение, Симон би ве советувал да го сторите тоа.

Тој додаде: „Приносот е низок и месото може да биде суво ако се превари. Држете се до мисирка или пилешко, дури и ако ве има само неколку“.

error: Content is protected !!