5 стратегии за да го спречите вашиот телефон да ви го преземе животот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

5 стратегии за да го спречите вашиот телефон да ви го преземе животот.

Расеани сме како никогаш досега – и нашите телефони се веројатно најголемиот виновник. Но, постои начин на кој можете да живеете со еден телефон и сепак да ги завршите работите.

Нашите паметни телефони обезбедуваат бесконечен прилив на вкусни информации со големина на залак за нашите мозоци да го конзумираат. Лесно е да се навикнете, дури и да се чувствувате зависни. И повеќето од нас би претпочитале да не се чувствуваат вака. Така, минатата година, почнав да го хакирам мојот однос со мојот телефон, барајќи мали промени во однесувањето што би можеле да се направат за да почнам да го користам телефонот намерно, а не автоматски.

Еве 5 корисни стратегии што ги открив за да спречам телефоните да ми го заземаат времето и вниманието:

Стратегија 1: Користете авионски режим, дури и кога не сте во воздух.

Авионскиот режим не е само за патување. Користете го кога работите на важна задача или пиете кафе со некој што го цените. Тоа прави поголема разлика отколку едноставно да го ставите телефонот во џеб; кога го правите тоа, се уште сте свесни за зуењето, вибрирачките известувања и одвлекувањето на вниманието. Авионскиот режим ја елиминира можноста известувањата да ја нарушат вашата работа или разговор.

Стратегија 2: Замена на  телефон

Додека сте со семејството или пријателите, има моменти кога треба да го имате телефонот при рака. Во овие прилики, обидете се да ги замените телефоните со луѓето со кои се дружите. На овој начин, ако треба да барате нешто, да повикате некого или да си испратите потсетник, ќе имате уред со кој ќе го направите тоа – но нема да биде оној што ќе ве внесе во персонализиран свет на одвлекување на вниманието. Ако има итен повик или порака на вашиот телефон, се разбира, вашиот брачен другар треба да вети дека ќе ви каже, и обратно.

Стратегија 3: Назначете уред за „одвлекување на вниманието“.

Можеби звучи глупаво, но неодамна решив дека мојот iPad ќе биде посветен на една единствена цел: моите омилени работи кои го одвлекуваат вниманието. Ги тргнав апликациите за социјални медиуми од телефонот; наместо тоа, јас го користам мојот iPad за овие и за се што ми го одвлекува вниманието. Делегирањето на тие задачи на iPad – што го оставам во друга просторија – ми овозможува да се фокусирам подолго и подлабоко, во моменти кога навистина треба да го држам паметниот телефон покрај себе.

Стратегија 4: Избришете ги вашите апликации.

Скролувајте низ телефонот и избришете ги апликациите на кои губите премногу време и внимание – вклучени се социјалните медиуми и апликациите за вести. Ова може да направи да се чувствувате освежувачки, како пролетно чистење на вашиот телефон.

Чекор два: Размислете да се ослободите од апликациите што ја дуплираат функционалноста со апликациите на вашите други уреди. На пример, вашата апликација за е -пошта можеби не вреди да се чува ако читате и пошта на вашиот таблет; инвестициската апликација што ја проверувате компулсивно може да вреди да се избрише ако имате пристап до тие информации на вашиот лаптоп.

Стратегија 5: Создадете папка „Безумно“.

Така, не можете целосно да се ослободите од сите ваши апликации што губат време и тоа е во ред. Само сместете ги вашите апликации што ви го одвлекуваат вниманието – оние што ве влечат во режим на автопилот – во папката „Безумно“ на вашиот телефон или таблет. Името на папката треба да служи како потсетник секој пат кога ќе го одвлечете вниманието.

error: Content is protected !!