ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

5 вежби кои ќе ви помогнат да изградите повеќе емпатија

5 вежби кои ќе ви помогнат да изградите повеќе емпатија.

Емпатијата – или разбирањето на мислите и чувствата на луѓето околу нас – е еден од најважните и најтешките делови за да се биде општествено суштество.

Но, што точно е емпатија?  Зошто е важна, можеме ли да ја имаме повеќе?

Човечката емпатија е всушност вештина што може да се развие, а не фиксна особина. Емпатијата е едноставен збор за сложена идеја. Емпатијата е како чадор -термин за повеќе начини на кои реагираме на емоциите на другите луѓе.

Зошто е емпатијата толку важна?

Некои од причините се поочигледни: Не инспирира да им помагаме на членовите на семејството, пријателите и странците. Таа ни помага да ги видиме минатите разлики и ни овозможува да ги видиме другите кои се од различна раса или генерација или идеологија од нашата, без објективи на стереотипизирање, предрасуди или пристрасност.

Не само другите имаат корист од емпатија – така и личноста што ја чувствува истата. Луѓето кои доживуваат емпатија имаат тенденција да бидат помалку стресни и депресивни, позадоволни од својот живот, посреќни во врските и поуспешни на работа.

Постојат три типа на емпатија:

  • когнитивна емпатија
  • емоционална емпатија
  • емпатична грижа или сочувство

За да ги отпакувате овие типови, замислете дека ручате со пријател кој добива телефонски повик. Не знаете со кого разговара, но во одреден момент, вашиот пријател почнува да плаче.

Додека гледате како вашиот пријател се распаѓа, можеби и самите ќе почувствувате лоши работи. Преземање на неговите чувства – што ние би ги нарекле емоционална емпатија – е тоа подмолно споделување на она низ што поминува некој друг.

Вие исто така може да се обидете да откриете што чувствуваат и зошто, и тоа е она што ние би го нарекле когнитивна емпатија. И ако сте добар пријател, веројатно се грижите за она што го поминува тој и посакувате тој да се чувствува подобро, и тоа би го нарекле тоа емпатично загриженост или сочувство .

Се разбира, емпатијата не е секогаш можна ниту е секогаш најмудар одговор. Ние на никој не му должиме емпатија.

Ако сметате дека не можете да сочувствувате со личност или луѓе кои активно бараат да ја уништат или омаловажат групата во која сте, на пример, тоа не е неуспех.

Емпатијата може да биде спротивна на правдата и понекогаш може да ни даде тунелска визија, во желбата да им помогнеме на некои луѓе во однос на другите.

Сите ние имаме одговорност да негуваме емпатија „на ист начин како што се обидуваме да се грижиме за нашите тела или за нашето ментално здравје“.

Градење емпатија е  начин да се грижиме за нашето социјално здравје.

Пет вежби кои ќе ви помогнат да ја изградите вашата емпатија:

Вежба 1: Зајакнете ги внатрешните ресурси

За оваа вежба, размислете за нешто со кое се борите и како се чувствувате. Потоа замислете пријател да дојде кај вас со истиот проблем и како би одговориле на него.

Со тоа може да се истакне јазот помеѓу добрината што им ја даваме на луѓето во нашите животи и добрината (или недостатокот) што го имаме кон самите. Веројатно ќе најдете значајна разлика во тоа како би се однесувале кон вашиот пријател-најверојатно со трпение, великодушност и простување- наспроти како би реагирале на себе-можеби со вина, суровост и самокритика. Луѓето со високи достигнувања честопати се борат да ја направат оваа вежба.

Каква врска има ова со емпатија?

Емпатијата мора да започне дома. Не можете само емоционално да се дадете од себе додека не остане ништо. Со градење на самосожалување , го зголемуваме нашиот капацитет за емпатија.

Вежба 2: Се чувствувате истрошено? Трошете добрина за другите

Во одреден момент од денот, особено кога сте под стрес или чувствувате дека немате слободно времег, потрошете – без разлика дали станува збор за време, енергија или пари – за некого во вашиот живот. Испратете текстуална порака за поддршка на некој што има тешкотии. Кога трчате по работи, земете го омиленото кафе на вашиот партнер. Носете намирници на постар сосед горе.

Градењето емпатија не е нужно да донирате половина од вашата плата во добротворни цели. Се работи за малите нешта што ги правиме секој ден.

Во обид да ја зачуваме енергијата за себе, имаме тенденција да се затвориме во самите себе кога сме под притисок. Иако може да изгледа контраинтуитивно, изведувањето на овие мали дела – особено во моменти кога се чувствуваме како да не можеме – може да биде енергично и да не оживи.

Вежба 3: Не се согласувајте без да дебатирате

Разговарајте со некој со кого не се согласувате. Но, наместо да дебатирате или дискутирате за спорното прашање, споделете ја вашата приказна за тоа како сте го формирале своето мислење, а потоа слушајте како тие стигнале до нивното.

Ова најверојатно ќе биде најнепријатно од вежбите, но вреди да се направи со оглед на нашата сегашна социјална клима во која идеологијата на една личност може да се поистовети со неговата личност.

Забелешка: Немојте да ја правите оваа вежба со некој што ве повредува или навредува вас или групата во која припаѓате.

Оваа вежба се заснова на она што се нарекува „длабоко испитување“, стратегија што ја користат некои активисти каде што имаат 10-15-минутни, двонасочни, емоционално ангажирани разговори со луѓето што се обидуваат да ги убедат.

Иако длабокото анализирање има намера да се обиде да го смени мислењето на некој друг, тоа не е целта на оваа вежба. Нејзината поента е да ни покаже дека е можно да не се согласуваме со друго лице иако го  сакаме .

Емпатијата не значи помилување – но може да значи разбирање.

Вежба 4: Користете ја технологијата за спријателување, а не само за кликнување и коментирање.

За оваа вежба, размислете како го користите телефонот во моментов и размислете како би можеле да го користите поинаку.

Многумина од нас ги земаат телефоните само за да погледнат еден час подоцна за да сфатат дека го потрошивме времето правејќи многу бесцелни лизгања и кликнување на некорисни работи. Неколку дена, направете внатрешна ревизија секој пат кога ќе се фатите како гледате во телефонот. Внимавајте како се чувствувате, што (ако има нешто) сте стекнале и што сте задржале.

Поставувајќи си основни прашања – Што мислам? Дали е ова она што сакам да го правам? Што чувствувам во моментов? ” -имате шанса да го погледнете влијанието на телефонот врз вас и вашата благосостојба.

Оваа вежба не е дизајнирана да изгради емпатија сама по себе, туку да ни помогне да донесеме љубезност и хуманост на онлајн платформите каде што трошиме голем дел од времето.

Кога можете, обидете се да ги користите дигиталните интеракции како шанса за подобро поврзување со другите. Ова може да значи повеќе интеракции и разговори во реално време.

Наместо само да оставите емоции на објавата на пријател на Инстаграм, зошто да не испратите директно смс или да им се јавите?

Најлошото нешто што можете да го направите за вашето чувство за човечка поврзаност е само да поминувате време на различни платформи и да дозволите гневот и другите негативни чувства да ви навлезат.

Вежба 5: Пофалете ја емпатијата кај другите

Исто како што сме условени да им даваме комплименти на другите луѓе за одличен стил или работно достигнување, ајде да направиме навика да го пофалиме емпатично однесување кога ќе го видиме.

За оваа вежба, одвојте момент на вашите состаноци – без разлика дали се онлајн или лично – за да ги препознаете луѓето од вашиот тим секогаш кога ќе им помогнат на другите да ги постигнат своите цели.

Многу наше внимание е насочено кон најгласните гласови, кои не се нужно нај љубезните гласови. Кога го забележуваме доброто околу нас, тоа малку го балансира нашето внимание.

Слободно правете ги овие вежби по кој било редослед што сакате и онолку долго колку што сакате.

Всушност, зошто да не ги претвориме во доживотна практика?

Колку повеќе можеме да ја негуваме сопствената емпатија и да ја поттикнеме кај другите, толку повеќе ќе придонесуваме за целокупната култура на добрина.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!