5 злобни навики на токсични луѓе: Препознајте ги на време

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

5 злобни навики на токсични луѓе: Препознајте ги на време.

Токсични луѓе влегуваат во нашите животи незабележано, тие можат да бидат наши соседи, пријатели, колеги, партнери, па дури и членови на семејството. Поради одредени животни околности, едно лице може да го покаже своето вистинско лице и да започне со манипулативни техники . Вашата најважна заштита е да ги откриете нивните намери, да ги препознаете и да ги спречите да ја загрозат вашата енергија .

Односите со токсични луѓе можат да бидат исцрпувачки, тие ви ја крадат енергијата, ви го расипуваат расположението, предизвикуваат емоционална нерамнотежа и прават да се чувствувате лошо и да имате помала самодоверба .

Еве ги „подлите“ навики на токсичните луѓе што треба да се препознаат на време:

1. Тие ви кажуваат како треба да се чувствувате

Слушајте го вашиот внатрешен глас кога некој ви вели да се смирите или да ве убеди дека ситуацијата не е сериозна, иако вие самите не мислите така. Ова лице може да го каже ова со цел манипулација. Намерата да ве убеди во спротивното од вашите чувства е еден вид манипулација. Не дозволувајте некој друг да го „тренира“ вашето срце и интуиција.

2. Не знаат да кажат „извини“

Иако на некои луѓе им е тешко да ги признаат своите грешки, токсичните луѓе ќе ги негираат сите нивни лоши чекори и ќе се обидат да ја префрлат вината врз вас. Во секоја ситуација, тие мислат дека се во право, и што и да прават, ретко ќе бараат од вас прошка.

3. Недостаток на сочувство

Дали некогаш сте имале контакт со студено срце? Отровните луѓе генерално немаат развиено сочувство, иако на почетокот на вашата врска, кога првпат ќе се сретнете, ќе изгледа сосема спротивно. Тоа е нивната маска. Ретко ќе се обидат да ги разберат вашите емоции и сакаат да ве слушаат. Тие се глави ѕвезди на нивниот Универзум.

4. Нивните приказни се секогаш неповрзани

Кога укажувате на лага или грешка на токсични луѓе, нивните приказни стануваат неповрзани. тие луѓе најчесто се обучени да кажуваат лаги, па вешто ќе го сменат епилогот на приказната. Обрнете внимание на деталите и не дозволувајте никој да ве манипулира.

5. Не ги почитува вашите граници

Тоа се луѓе кои не ги почитуваат вашите правила на живот и начинот на кој функционирате. оние кои не знаат што значи зборот „не“. На пример, ако му кажете на колега дека музиката ви пречи, и тој сепак ја пуштил; или ако му кажете на пријател дека сакате да поминете време со вашето семејство денес и дека не сте расположени за гости, а тој сепак доаѓа. Тоа се луѓе кои ја почитуваат само нивната волја и ја игнорираат вашата.

Не е лесно да се одржува мир со токсичните луѓе, но ако сакате тие да останат дел од вашата околина, тогаш мора јасно да им кажете дека знаете какви тактики да користите и да поставите здрави граници, бидете потполно искрени. Од друга страна, некои врски не вреди да се штедат, а најважно е да не го загрозувате вашето здравје и енергија.

error: Content is protected !!