5 знаци на преголема грижа на родителите: Не сте ни свесни за последиците што ги остава врз нивното ментално и физичко здравје!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

5 знаци на преголема грижа на родителите: Не сте ни свесни за последиците што ги остава врз нивното ментално и физичко здравје!

Воспитувањето деца е одговорна работа што вклучува балансирање таму каде што барате рамнотежа помеѓу прекумерното уживање и штедење: да не контролирате премногу, а сепак да имате доволно граници

Вистина е дека прекумерното внимание може да биде штетно исто како и недостигот од него, па ви носиме седум индикатори кои ќе сигнализираат дека сте меѓу оние кои претеруваат. Прекумерната грижа може да предизвика стрес, депресија, замор и лошо здравје.

Вие готвите одделни оброци за деца

Секако, ако сте направиле риба што вие и вашиот сопруг ја јадете во посебна пригода, но знаете дека децата сигурно нема да ја јадат, во ред е да им дадете што сакаат.
Меѓутоа, ако секоја вечер се убивате од работа за да подготвите друг оброк за да јадат децата, тогаш им испраќате порака дека кујната се врти само околу нив.

Дете ги прекинува разговорите на возрасните

Истражувањата за воспитување деца покажуваат дека сè додека не наполнат седум години, децата се прилично егоцентрични и гледаат на светот егоцентрично.
Може да му објасните на петгодишно дете дека не го прекинува разговорот, но нема да разбере зошто е груб. Кај постарите деца, кои треба да бидат помалку егоцентрични во однос на развојот, прекинувањето на туѓ разговор е начин на наметнување моќ.

Децата се поважни за вас од бракот

Ако во еден момент го свртите вниманието од детето кон сопругот, тоа нема да му наштети на детето. За нивното чувство на сигурност е важно да видат како луѓето што најмногу ги сакаат истовремено. Тоа им дава на децата чувство на сигурност, мир и учи што е љубов.

Вие останувате дома поради однесувањето на вашето дете

Дали некогаш сте ја одбиле поканата да се дружите затоа што знаевте дека вашето дете нема да биде убаво? Или, не отидовте во ресторан на вечера затоа што знаевте дека детето нема да може да седи мирно? Ако мислите дека паметно избирате битки, грешите.

Всушност, вие му давате само на детето моќ и недостасува ситуации во кои може да научи нешто и да расте.

Децата спијат со вас секоја вечер

Ако вашето четиригодишно дете никогаш не спие во својот кревет, можеби му обрнувате премногу внимание. Не зборуваме за заеднички организиран сон, туку за секојдневната ситуација во која детето спие секој ден со своите родители. Ова го покажува недостатокот на поставени граници.

error: Content is protected !!