6 симптоми на ментални болести : Сите мислиме дека ова однесување е нормално!

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

6 симптоми на ментални болести : Сите мислиме дека ова однесување е нормално!

Повеќето луѓе имаат некои мали навики или однесувања за кои мислиме дека се сосема нормални, но научниците велат дека овие 6 се всушност симптоми на ментална болест!

1. Не можете да одите во тоалет кога има некој во близина

Ако не можете да уринирате кога слушате гласови пред тоалетот или некој е со вас во бањата, сигурно не сте единствените, но веројатно не знаете дека оваа состојба го има своето име во медицината – пареза. Практично го претставува стравот од мокрење и „парализа“ на мочниот меур во присуство на други луѓе.

Седум проценти од светската популација го доживеа ова барем еднаш, и во екстремни случаи, луѓето не можат да уринираат никаде, освен дома и кога се сами. Ваквите екстреми обично завршуваат со потребната имплантација на катетер.

2. Грицкање нокти

Онихофагија е едно од најчестите ментални нарушувања, кое се манифестира со опсесивно гризење нокти. Околу 45% од луѓето на возраст од 10 до 18 години страдаат од онихофагија, а повеќето од нив се жени.

Во повеќето случаи, ова нарушување не исчезнува со адолесценцијата. Доказ за тоа се Бритни Спирс , Ева Мендез … Во најтешките случаи кутикулите и забите можат непоправливо да се уништат, а да не ги заборавиме и бактериите кои остануваат на ноктите и на овој начин влегуваат во телото.

3. Силни изливи на емоции

Замислете ја ситуацијата: Шефот ве критикува за сериозна грешка, и чувствувате дека ќе избувнете од смеење секој час . Се смирувате, се обидувате да ја скриете смеата зад изразот „виновен покајник“, но на крајот се уште се појавува насмевка на вашето лице. По него следува погласно, а потоа хистерично смеење што не можете да го контролирате. Тоа е синдром на силен излив на емоции, познат и како псевдобулбарно влијание.

Во оваа ситуација, лицето реагира на стрес со сосема спротивна реакција отколку што е логично, како што е смеењето во тажни или сериозни ситуации. Ако некое лице се смее среќно на неуспесите на другите луѓе, тоа е прашање на катагеластика. Во медицината, тоа е опишано како нарушување во кое едно лице чувствува задоволство додека се потсмева со другите.

4. Неспособност да препознаете или почувствувате емоции

Сигурно често сте слушнале од пријателите како нивната партнерка не е доволно искрена , како никогаш не зборува за своите искуства или е целосно „недостапна“ и изгледа не му е грижа како таа се чувствува. Во две третини од овие ситуации, тоа е всушност феномен наречен алекситимија!

Станува збор за неможноста на една личност да ја препознае и изрази својата емоционална состојба со зборови. Секој од нас има одреден степен на алекситимија, но во потешки случаи, оваа состојба може целосно да го уништи животот на една личност. Почесто се јавува кај мажите, а 8-10 проценти од населението страда од тежок степен на алекситимија .

5. Нетолеранција кон звуци

Секој од нас е иритиран од некаков звук – звукот на пишување креда на табла, звукот на забивање нокти, тапкање со нозете … Дали е тоа нормално или не, зависи од видот на звукот и интензитетот на влијанието врз вашиот живот.

Мизофонија – ментално растројство е состојба во која нормалните звуци предизвикуваат иритација. На пример, звуците на храна додека некој јаде, дише, кашла … За луѓето кои страдаат од мизофонија, само еден таков звук е доволен за да ги тргне од чекор. Во екстремни случаи, луѓето се вознемируваат толку многу што можат да стрелаат или да погодат некого што ги произведува овие звуци.

6. Нарушување на спротивставената непослушност

Луѓето кои страдаат од ова нарушување се секогаш непријателски расположени кон некого или нешто и постојано ги поткопуваат авторитетите на многу гласен и непријатен начин. Други ги гледаат како тврдоглави кавгаџии, но медицината вели дека ова однесување доаѓа од искуство со многу непријатен авторитет .

Нарушувањето на спротивставената непослушност е всушност многу често кај возрасните, но тоа влијае и на околу 20 проценти од децата. Тоа не е грдо однесување од време на време, туку постојана состојба која трае најмалку шест месеци. Ако не се лекува, ситуацијата драстично се влошува со текот на времето .

error: Content is protected !!