6 скапоцени совети на наставниците: Еве како да спречите љубомора и ривалство помеѓу вашите деца!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

6 скапоцени совети на наставниците: Еве како да спречите љубомора и ривалство помеѓу вашите деца!

Секој родител мора внимателно да го прочита ова.

Родителите многу често се обидуваат да спречат кавги меѓу нивните деца без да знаат дека тоа може да придонесе за развој на нивната личност. Сепак, она на што навистина треба да обрнат внимание е ривалство, бидејќи тоа е без сомнение причина за лошите односи меѓу браќата и сестрите.

Овие совети од педагог ќе ви помогнат да го решите овој проблем:

1. Не им судете

Пред да одлучите да ја преземете улогата на судија за да решите проблем помеѓу вашите деца, добро размислете. Во моментот кога родителот ќе одлучи кој е во право, а кој не, едно дете ќе излезе од „играта“ како победник, а другото ќе биде огорчено. Затоа, да се биде судија не е добро решение. Важно е да разберат каде погрешиле и самите да се обидат да го решат, така што еден ден ќе бидат одговорни и успешни луѓе.

2. Започнете со процесот на смена на проблеми

Ако сакате вашите деца да ги решаваат споровите, треба да им дадете упатства што ќе им помогнат сами да најдат решение. Треба да го направите ова охрабрувајќи ги да ги изразат своите чувства што биле причина за кавгата.

3. Објаснете им дека не треба да ги повредуваат оние што ги сакаат

Бидејќи оваа порака не им е целосно јасна на децата, најдобро би било да им ја објасните преку пример. Ова ќе ги приближи до тоа какво физичко или психолошко насилство не е дозволено во вашиот дом.

4. Не ги споредувајте вашите деца

Споредбата лошо влијае на детето, правејќи го да се чувствува несакано. Знајте дека ова нема да го зајакне. Всушност, некои деца почнуваат да се расправаат поради постојани споредби, а некои се лутат и ја губат самодовербата.

5. Обрнете внимание на способностите на вашите деца

Секое дете заслужува да се чувствува посебно поради своите способности или таленти. Затоа, помогнете му на вашето дете да работи на самодоверба, фалејќи ја неговата работа.

6. Прочитајте книги што ги опишуваат односите меѓу браќа и сестри

Една од нив е книгата „Браќа и сестри без ривалство“, од Адел Фабер и Елејн Мазлих, од која може многу да се научи. Содржи илустрации кои им пренесуваат одлична порака на децата. Ако таа книга не ви е достапна, има уште неколку детски книги каде љубовта меѓу браќа и сестри е на прво место.

error: Content is protected !!