ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

6 СОВЕТИ ЗА ВОСПИТУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО СИЛНО ДЕТЕ: На овој начин тој ќе може да живее, подготвен да се соочи со сите тешкотии!

6 СОВЕТИ ЗА ВОСПИТУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО СИЛНО ДЕТЕ: На овој начин тој ќе може да живее, подготвен да се соочи со сите тешкотии!

Ви ги донесуваме најважните совети за градење силен карактер кај дете.

Само дете со силен карактер и висок морал може да ги избегне негативните влијанија на околината и да се залага за она што знае да биде фер.

Уште од мали нозе го учите на вистински вредности и тој ќе знае да одолее на негативното влијание на неговите врсници, ќе има силни верувања и ќе знае да води живот со интегритет.

Јасно ставете ги вашите верувања за детето да ги знае

Родителите со силен морал имаат поголеми шанси да воспитуваат добри деца, но само доколку децата се свесни за тие верувања. Размислете кои морални вредности ви се важни и издвојте ги само трите најважни што ќе ве водат во воспитувањето деца.
Она што ќе ви помогне е да издвоите неколку доблести што сакате да ги карактеризирате вашето дете и што детето ќе знае да се повтори без двоумење.

Покрај тоа, не заборавајте да го фалите детето секогаш кога ќе се однесува во согласност со овие вредности, но исто така редовно покажувате дека се дел од вашиот карактер.

Постапувајте според она што го зборувате

Ако бевте единствениот пример вашето дете да научи етика и морални навики, што би научил тој од вас? Децата ве набудуваат и ги слушаат вашите случајни коментари и ги учат вашите морални вредности.

Затоа, обрнете внимание на тоа како се однесувате пред детето и какви пораки му испраќате. На пример, дали му велите да одговори на телефон и да лаже дека не сте таму?

Дали секогаш го почитувате ограничувањето на брзината кога тој е до вас? Овие можат да бидат мали работи за вас, но тие се компоненти на моралното однесување што детето не треба да ги прифаќа како нормално.

Разговарајте отворено и оставете го детето да види дека знаете како да ја преземете правдата

Отворен разговор за вредностите според кои се водите во животот е дел од директното учење на детето за моралот. Искористете ги ситуациите што се појавуваат на телевизија, вести, но и дома и на училиште.

Детето треба да знае што мислите за одредено прашање, да слушне за инспиративни личности од историјата. Исто така, потребно е тој да види дека знаете и дека можете да се залагате за вашите верувања кога мислите дека е повредено морално правило.

Вашето дете треба да има добар пример пред него.

Поставувајте ги вистинските прашања

Стимулирајте го размислувањето на детето за да ги зајакнете неговите верувања. Најдобар начин да го направите ова е да поставите прашања што ќе му помогнат на детето да гледа на работите од различни агли и да го потсети да се запраша дали прави правилно.

Може да го прашате како би се чувствувал ако некој се однесувал кон него така, што би се случило ако некој не го исполни ветувањето или како би изгледало ако сите копираат или лажат на час и слично.

Работите на развој на емпатија

Емпатијата е она што го придвижува детето да му помогне на пријател, да застане зад него и да сочувствува со него. Дете кое има развиено емпатија ќе заземе став кога ќе биде потребно. И тука, од голема помош е прашањето како би се чувствувало да се биде на некого во одредена ситуација.

Ова прашање може да се однесува на ситуации од секојдневниот живот, но исто така и на ситуации во книги и на телевизија. Можете исто така да ги играте преку играта.

Целта е детето да размисли за чувствата на другите луѓе и да разбере дека има неколку ставови за истата работа.

Поттикнете ја наметливоста, а не послушноста

Една од главните карактеристики на децата кои знаат да застанат за себе е самостојноста. Тоа е способност да се изразат своите чувства и верувања на соодветен начин, имајќи ги предвид правата на другите луѓе.

Наметливо лице ги почитува себе си и другите и поседува и храброст и вештини за читање што му овозможуваат во одреден момент да каже што мисли и чувствува.

Спротивно на тоа, не-наметливо однесување се карактеризира со изразување на потчинет, усогласен и апологетски начин.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!