6 токсични особини на емоционално незрели личности

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

6 токсични особини на емоционално незрели личности.

Шокантно е колку луѓе се воспитани од емотивно незрели родители.

Тогаш се случува таквите луѓе да ги третираат своите деца на ист начин.

И кругот продолжува.

Емоционално незрелите луѓе не се свесни за своите проблеми. Тие немаат капацитет да ги обработат своите чувства, а уште помалку чувствата на другите. Што е најважно, многу им е тешко да сфатат дека се емотивно незрели.

Идентификувањето на овие суптилни знаци може да биде тешко. За среќа, ако знаете што барате, лесно можете да забележите емотивно незрел родител, партнер, пријател или колега.

Не ги признаваат своите грешки

Сите мразиме кога правиме грешки. Но, способноста да се вербализира таквото искуство без да мора да се браниме или да се лутиме е знак на самоконтрола. Најмногу од сè, кога се извинуваме, ние сме подготвени да го оставиме нашето его настрана за да се извиниме.

Емоционално незрелите луѓе постапуваат спротивно од оваа. Тие се бранат самите себе и прибегнуваат кон обвинување на некого освен самите себе си. Тоа е затоа што ретко мислат дека нешто е нивна вина. Тие не се заинтересирани да станат подобри луѓе, тие само сакаат да изгледаат така.

Тие не знаат како да се справат со сопствените емоции

Како што рековме, емоционално незрелите луѓе немаат капацитет да ги обработат своите чувства, а уште помалку чувствата на другите. Покрај тоа, конфронтацијата е нивниот најголем кошмар. Не дозволуваат да бидат ранливи, не затоа што не сакаат, туку затоа што не знаат како.

Ќе ги видите како нервозно се смеат или отстапуваат од темата. Тоа е нивниот начин да се заштитат себеси и својата слика за себе. Ако имате среќа, можеби ќе бидете сведоци на некои нивни изливи на гнев. Но, тоа не е затоа што тие сакаат емотивно да ви се отворат. Полесно им е да нападнат отколку да ги разберат вашите чувства.

Тие се убедени дека светот се врти околу нив

Емоционално незрелите луѓе веруваат дека светот се врти околу нив. Ним им треба постојана валидација и безбедност. Ќе ја искористат вашата грижа на совест за да се чувствувате како да им должите нешто. О, не, тие ќе рецитираат кога направиле нешто за вас, дури и кога го направиле минимумот.

Има само една цел во нивните глави: да го добијат она што го заслужуваат. Ќе се погрижат да ве уморат додека на крајот не победат.

Се однесуваат себично

Сите ние понекогаш сме себични, но емоционално незрелите луѓе се на сосема друго ниво. Тие стануваат нарцисоидни. Ако нешто им претставува минимална непријатност, ќе се потрудат да не го прават тоа. Од друга страна, тие ќе помогнат кога ситуацијата е добра за нив. Ќе бидат тука за вас додека им треба нешто, а кога ќе го добијат едноставно ќе исчезнат.

Емоционално незрелите луѓе имаат способност да направат да се чувствувате ужасно. Не сакаат компромиси и не сакаат да ги земаат предвид туѓите идеи. Секогаш треба да биде како што тие сакаат или воопшто не.

Тие не знаат како да бидат тука за вас

Можеби често се прашувате како е можно постојано да се чувствувате осамено кога секогаш сте опкружени со пријатели. Можно е да сте опкружени со многу нарцисоидни пријатели. Таквите луѓе се емотивно незрели и се грижат само за себе. Ним им недостига емоционална интелигенција да се справат со сè низ што поминуваат другите луѓе.

Можеби на почетокот изгледа дека ве поддржуваат, но на крајот сфаќате дека ова е само нивен начин да го смират сопственото его. Нивните потреби и чувства се секогаш поважни од чувствата на било кој друг.

Не можат да се посветат на ништо

Тие не се големи љубители на обврските. Тие не се во состојба да размислуваат однапред и да планираат за иднината и им е премногу тешко да преземат одговорност за било што во нивниот живот. Затоа емотивно незрелите луѓе живеат подобро во моментот, бидејќи не знаат како поинаку. Како резултат на тоа, тие изгледаат неорганизирано.

Понекогаш неможноста да се посветите на иднината е очигледен знак за анксиозност и депресија. Но, ќе знаете дека се емотивно незрели кога постојано дозволуваат другите луѓе да преземат одговорност за нив. Исто како што би дозволило едно дете.

error: Content is protected !!