6 знаци кои покажуваат дека сте “overthinker”

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

6 знаци кои покажуваат дека сте “overthinker” .

Еден од многуте поими што ни ги донесе англискиот јазик е “overthinker” . Дури и ако сакавме, не знаеме како да го преведеме. Премногу мислите? Премислувач? Прекумерно размислување може да го има некој кој има пребрз проток на мисли, кој е оптоварен дури и со работи што не се во негова моќ, кој премногу размислува и анализира премногу.

Ова се некои од знаците дека сте преголем размислувач

Вашите чувства ви се читаат на лицето

Бидејќи премногу размислувате, имате премалку време да реагирате. Затоа често не можете да ги контролирате изразите на лицето, и ако некој ве повредил со нешто, а вие не сакате да го покажете, тешко ќе го сокриете. Изразот на неверување, повреда, шок, вина, целосно преовладува на вашето лице, и не можете да скриете ништо помалку од црвенило кога ви е непријатно.

Не поднесувате кратки одговори

Едносложните одговори што се состојат од еден збор се трн во око за “overthinker”. Честопати има разни несигурности и милион прашања од типот „што не е во ред сега“, „дали сега ми е лут“ и „каде погрешив“. Дури и ако не добиете смајли со одговорот – пеколот се случува во вашата глава. Ова додава гориво на огнот на вашето премислување и голема е можноста главата да експлодира.

Постојано ги анализирате движењата и изразите на другите луѓе

Она што луѓето ви го кажуваат не е доволно. И добро ги анализирате и го проучувате до секој степен, а кога материјалот ќе истече, почнувате да обрнувате внимание на секое нивно движење и израз на лицето. Тоа ви кажува што не можете да добиете од пораките (главно кратки) и говори, и ништо не ви е доволно, па затоа се обидувате да добиете објаснување од сè што можете.

Размислувате за изминатиот ден пред да заспиете

Не знам за вас, но баба ми секогаш ми велеше дека нема несоница, туку само нечиста совест. Не би се согласил со зборот „нечист“. И можеби дури и не совеста, туку само свеста. Ова е точно она што значи „премислување“ – немирна свест. Анализирање на секоја ситница од минатото, сегашноста и иднината може да ве држи будни цела ноќ, но нема да ве однесе никаде. Помирен сон ќе ве направи смирени и релаксирани, без потреба да ја скршите главата со сценарија што никогаш нема да се случат (или да се повторат).

Имате трпеливост за другите луѓе

Вие најдобро знаете како е да се справувате со илјадници мисли кои минуваат низ главата истовремено. Но, не само што поминуваат како на автопат, тие не минуваат ниту престигнуваат. Тие се заплеткуваат како на кружниот тек на Славија и остануваат толку заглавени додека не се расчисти сообраќајот. Затоа имате многу повеќе трпеливост и толеранција кон туѓото „претерување“ – знаете колку им е тешко.

Вие секогаш сакате да ја знаете причината

Како четиригодишно дете чијшто друг збор е „што“, не можете да бидете смирени ако не ја знаете причината. Тоа ви дава чувство на немир, како незавршена загатка, кутикула од која не можете да се ослободите, филм што не сте го виделе до крај… А, зборувајќи за тоа, и кога гледате филм до крај но не го разбирате, ќе го барате објаснувањето затоа што не можете да поднесете дека нешто не ви е јасно. Вие не сте љубител на изненадувања или мистерии и тешко ви е да останете без одговор, несвесни дека понекогаш навистина „она што не го знаете не може да ви наштети“.

error: Content is protected !!