7 карактеристики кои детето ги наследува само од татко : Гените се чудо!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

7 карактеристики кои детето ги наследува само од татко : Гените се чудо!

Познато е дека децата се мешавина од гените на двајцата родители, но ако едниот родител е доминантен, тогаш децата многу ќе „ повлечат “ од тој родител. Досега, научниците во неколку наврати тврдеа дека децата ја наследуваат интелигенцијата исклучиво од нивните мајки, но што тие наследуваат исклучиво од нивниот татко?

Списокот од 7 карактеристики што ги наследуваме од нашиот татко гласи:

1. Ментални нарушувања

Меѓу оние особини што мажите ги пренесуваат на своите деца, најистакнати се АДХД и шизофренија.

2. Репродуктивно здравје

Истражувањата покажаа дека слабиот квалитет на спермата може да биде наследна патологија. Во овој случај, бебињата зачнати како резултат на ин витро оплодување, најверојатно ќе имаат проблеми самите да забременат кога ќе станат возрасни.

3. Срцеви заболувања

Научниците открија дека некои мажи може да се носители на неисправни хромозоми, што го зголемува ризикот од коронарна артериска болест за 50%. Под одредени фактори, оваа особина ја наследуваат синовите.

4. Пол

Не е тајна дека машките гени се одговорни за полот на бебето.

5. Раст

Интересно е што растот зависи од генот на таткото: колку е поголем таткото, толку е поголема можноста децата да бидат високи.

6. Боја на очите

Бидејќи гените на таткото доминираат во гените на мајката, најверојатно главните карактеристики на бојата на лицето и очите на детето се исти како оние на таткото.

7. Состојба на забите

Мора да знаете дека машките гени се одговорни за структурата на вилицата, поради што децата ја наследуваат густината на забите, белината и сл. Од нивниот татко.

И сега да разговараме малку за интелектуалните способности на децата:

Мајката пренесува 100% од интелектот на синовите.

Истото важи и за недоволно развиените ментални способности што синот ги наследува од мајката.

Таткото може да го „сподели“ својот интелект само со својата ќерка, но шансите за тоа се 50% ( што значи дека ќерката може да го наследи интелектот и од мајката и од таткото).

Нема генијални жени или 100 проценти глупави жени . Но, затоа мажи кои се добитници на Нобелова награда и сериски убијци се реалност на нашите животи.

Заклучок и порака до жените:

Ќерката ќе добие половина од вашите ментални способности ( затоа, пред бременоста, развијте го мозокот)!

Синот го наследува умот на татко ви, а не на вашиот сопруг. Така, таа фраза „ти си ист како татко ти“ не треба да постои.

Можете да ја воспитувате вашата ќерка како сакате, но таа секогаш ќе има ум како нејзиниот татко!

error: Content is protected !!