7 отровни мисли кои не јадат одвнатре поради кои не сме среќни

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

7 отровни мисли кои не јадат одвнатре поради кои не сме среќни.

Мислите што нè прогонуваат секој ден имаат големо влијание врз тоа каков ќе биде нашиот живот. Колку побрзо се ослободите од најлошото, полесно ќе ви биде да достигнете среќа и подобра иднина.

Нашите мисли и емоции во голема мера влијаат на тоа какви искуства ќе имаме, и затоа каков ќе биде нашиот живот.

Најголемиот проблем лежи во фактот што повеќето луѓе не се ни свесни за количината на сопствените негативни мисли, па затоа постојано се прашуваат зошто се толку незадоволни.

Причината за тоа е што, на некој начин, негативните мисли стануваат навика, па затоа на нив гледаат на нешто сосема нормално, но тие всушност ги трујат и ги туркаат од патот кон среќата настрана.

Ова се 7 најотровни мисли кои ве јадат одвнатре и не ви дозволуваат да бидете среќни!

1. Се гледате себеси како жртва

Вие не сте жртва, затоа престанете да ги обвинувате другите за околностите што ви се случиле. Наместо тоа, помирете се со моменталната состојба и направете нешто за да ја промените. Да играте жртва воопшто не ви помага, тоа само ви стои на патот до успехот.

2. Сите други луѓе се подобри

„Да имав пари како неа, ќе бев подобар и посреќен. Веднаш треба да се откажете од ваквите мисли, бидејќи тие се апсолутно неточни. Само затоа што мислите дека другите се подобри, не значи дека е вистина. Можеби таа девојка која е поубава од тебе трпи насилство секој ден. Можеби една колешка која изгледа како да излегла од модната писта е всушност длабоко несреќна и не може да си го среди животот. Можеби таа богата сосетка работи цело време и никогаш не го гледа своето семејство. Ценете го она што го имате – единствениот вистински факт е дека никогаш не знаете што се случува зад туѓа затворена врата.

3. Преголеми очекувања

Иако нешто што го очекувате изгледа прилично природно и заслужено, никогаш не бидете сигурни дека тоа ќе се случи. Прекумерните очекувања се фатални за среќата, затоа што не можете да знаете што другите луѓе ви подготвиле и што непријатно ќе ве изненади. Колку помалку очекувате – толку помалку шанси имате да бидете разочарани.

4. Потребата да се биде секогаш во право

Која е поентата на ова? Не сакате да изгледате ранливо? Не можете да признаете дека не сте во право? Само се повредувате. Да признаеш дека не си во право е одлика што издава благороден и зрел човек. Покрај тоа, секој има право на свое мислење, така што вие имате свое, и оставете ги другите да го имаат своето.

5. Што ќе мислат другите?

За што е важно? Дали мислите дека некој ги проценува вашите постапки 24 часа на ден? Знајте дека никој не ви суди колку што вие самите судите. Слично на тоа, другите се зафатени да се критикуваат себеси. Но, иако е вистина, тоа е нивен проблем, не ваш. Овие се претежно луѓе кои водат здодевен и слободен живот, не ви требаат, затоа игнорирајте ги и правете го она што го сакате.

6. Не се чувствувам подготвен, затоа се плашам од иднината

Дали одите на сончев ден со чадор, бидејќи дождот може да падне во секој момент? Се разбира не. Сегашноста е сè што имате, иднината е неизвесна. Затоа, уживајте во сегашноста и веќе ќе се прилагодите на иднината кога таа ќе стане „сега“ и „овде“.

7. Минатото ја дефинира иднината

Ако потекнувате од сиромашно семејство или сте направиле грешки во минатото, тоа не значи дека вашата иднина не може да биде подобра. Многу подобро! Ако веќе сте се означиле како неуспешна личност заснована врз минатото, тоа ќе се случи во иднина, но само заради вашиот став. Оставете го тоа и направете го она што мислите дека може да ви донесе промени на подобро.

Следете ја познатата изрека на отец Тадеј: Какви се вашите мисли, таков е вашиот живот “!

error: Content is protected !!