Седум работи кои детето ги прави исто како неговиот татко

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Седум работи кои детето ги прави исто како неговиот татко

Секогаш имајте на ум едно. Вашето дете внимателно слуша и гледа што правите, а потоа го повторува истото на свој начин.

Детето учи за животот од своите родители. Еве седум работи кои детето буквално ќе ги копира од таткото.

1. Начинот на кој таткото се однесува со неговата сопруга (мајката на детето)

Ако таткото се однесува со неговата сопруга (мајката на детето) со почит и достоинство, ако е љубезен кон неа, споделува сè со неа, ја поддржува и се грижи за неа, тогаш децата ќе се однесуваат на ист начин кон нивните сопружници во иднина. Но, ако таткото ја понижува партнерката, ако е агресивен и груб, ако ја навредува, децата ќе имаат исто такво однесување во нивниот брак.

2. Начинот на кој таткото се однесува кон парите

Ако сте длабоко задолжени или ако губите пари, тоа нема да го ценат ни вашите деца ниту сега ниту кога ќе пораснат. Ќе ја покажат истата неодговорност што ја гледаат кај вас. Ќе живеат и во долгови. Но, ако постапувате мудро, ако се држите до буџетот, штедите и планирате, тие ќе го прават истото.

3. Вашиот однос кон другите луѓе

Ако секогаш ги вртите луѓето во ваша корист или ако постојано ги понижувате и ги навредувате другите, вашите деца ќе го направат истото. Ако ја третирате келнерката или човекот на шалтерот како ѓубре, и децата ќе ги презираат луѓето. Но, ако се однесувате со љубезност и почит кон другите, особено со персоналот, вашите деца ќе го следат вашиот пример.

4. Вашето ниво на почитување на авторитетот на поединецот

Ако сте груби со полицаецот кој ве запрел или секогаш му замерувате на вашиот шеф, вашите деца ќе растат без почитување на авторитетот на еден човек. Ова последново ве вклучува и вас. Но, ако зборувате за вашиот шеф со почит и со љубезност, дури и ако тој не заслужува такво нешто, тоа ќе го промени односот на вашите деца кон авторитетот на секого кон подобро.

5. Вашиот карактер, длабочината и интегритетот на личноста

Децата разбираат кога ги изневерувате. Тие забележуваат кога кажувате едно, но правите друго. Ве слушаат како зборувате за луѓето или за вашиот здодевен сосед. Се сеќаваат како реагирате на кризи и на неправедни обвинувања. Вашата одлука да бидете или да не бидете хармонична и комплетна личност, во голема мера го одредува идниот живот на вашите деца.

6. Нивото на вашата дисциплина

Размислете за ова. Што ве чека ако се прејадете, ако потрошите пари и ако спиете премногу? Што ќе добиете ако го злоупотребите алкохолот, ако се коцкате дома и ако барате изговори за вашите избрзани одлуки постојано? Сигурно можете да го погодите. И вашите деца ќе го прават истото. Но, ако изберете дисциплиниран живот, и вашите деца ќе донесат подобри и поздрави одлуки.

7. Нивото на вашата дарежливост

Ако не придонесувате за црквата, ако не дозволувате добротворни донации, и вашите деца нема да го направат тоа. Ако вие не служите војска, нема да служат ни тие. Ако аплицирате за добра цел, а потоа се опуштите и престанете да го вложувате потребниот напор, и вашите деца ќе го следат вашиот пример. Но, ако тие пред себе видат дарежлива личност, која секогаш им помага на сиромашните и кон луѓето покажува искрено срце, тогаш и децата ќе го имитираат истото однесување и ќе станат луѓе кои даваат, сакаат и им помагаат на другите.

error: Content is protected !!