7 Работи Кои Ги Прават Љубителите На Книги

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Светот во кој се се менува многу брзо, многумина од нас се трудат да се прилагодат на промените што се случуваат. И мораме, бидејќи Дарвин ни даде важен совет во неговиот концепт за „преживување на најприлагодливите“. Истиот случај е кога станува збор за читање.

Многумина од нас се толку опседнати со богатството и успехот, што се единствени работи кои се обидуваме да ги постигнеме. Ретко поминуваме време уживајќи. Но, има и такви кои сè уште градат кули во воздухот и зборуваат за месечината и магијата. Библиотеката е нивно прибежиште, мирисот на книги предизвикува убави спомени, а мислата за завршување на интересна книга влева страв. Само љубителите на книгата ја знаат радоста во ситниците што доаѓаат со читање книги.

Еве 7 важни мали нешта што ги прават сите библиофили:

Тие врескаат од возбуда кога ќе видат добра книга или библиотека: Добра книга што неодамна ја сакавте? Како е да го поминете целиот ден во еден агол од библиотеката со книга во ваши раце, каде што никој не може да ве вознемирува? Ова можеби не ви звучи добро, но за љубителите на книгите ова звучи скоро небесно! Заради книга или библиотека, нивното срце почнува да скока, или во некои случаи почнува да чука побрзо.

Ги мирисаат страниците на една книга: Немојте да се изненадите ако најдете личност која мириса страници од книга. Љубителите на книгата имаат некаква „врска“ со неа. Тие можат да намирисаат кога станува збор за добра книга.

Тие поминуваат со прстите низ страниците на книгата: Сите љубителите на книгата ќе се согласат дека, штом ќе посегнат по книгата, не почнуваат веднаш да ја читаат. Тие ја гледаат корицата со часови со часови.

Очите им се стеснуваа при спомнувањето на нивната омилена книга: Ако некогаш го споменете неговиот омилен автор или поет, ќе бидете сведоци на чудо.Вашиот љубител на книга ќе ги рашири зениците а лицето ќе му светне. Ако имате намера да научите малку повеќе за тој автор или поет, ова е вистинското време да го сторите тоа и имате вистинска личност да ви ги даде сите информации.

Тие можат да разговараат за некое дело долго без да се досадуваат: Секој љубител на книги ќе биде среќен да разговара за авторот на своите омилени дела. Ако барате детални одговори на прашање и сте подготвени да слушате, ќе имате вистинско задоволство. Ако не е така, поради одлуката да поставите прашање, би се жалеле со часови, бидејќи кога љубителите на книгата ќе започнат да зборуваат, нема да им биде доволно само да ја дознаете приказната, туку и нејзината суштина.

За читање, потребно е удобно да се сместите : Нема посебно место на кое љубителите на книгата се радуваат кога читаат, но нема ништо подобро од радоста да читаат на пријатно место. Сепак, ова не е исто за секого. Многумина сакаат да се сместат во некој агол или да лежат на софа со нозете во воздухот и главата да го допираат подот, па дури и да лежат на куп валкани алишта. Само удобноста е важна.

Мислата за завршување на волшебна книга предизвикува страв: Иако сите љубители на книгата сакаат да читаат и знаат да и посветат бесконечни часови на оваа активност, тие исто така се исплашени од помислата да ја завршат книга. Причината е затоа што тие имаат навика да создаваат измислена земја во која се одвива дејството и напуштањето на тоа место го стега нивното срце. Потешко е отколку да се опоравиш од скршено срце. Не, не претеруваме; вистина е.

error: Content is protected !!