7 работи што НИКОГАШ не треба да им ги кажувате на своите ќерки!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

7 работи што НИКОГАШ не треба да им ги кажувате на своите ќерки!

Да се ​​биде родител е многу тешка работа за која е потребно многу трпеливост.

Нема правила како да ги воспитувате своите деца, секој родител го прави тоа на најдобар можен начин, а некои зборови што ги кажувате оставаат длабока трага и ги следат низ животот децата, па затоа е важно да бидете многу внимателни при изборот на зборови посебно доколку имате ќерки.

И еве ги фразите кои НИКОГАШ не треба да им ги кажувате на вашите ќерки:

„Вие сте малку млади за тоа / не сте за тоа“

Без оглед какви се соништата на вашата ќерка, треба да ја поддржите и да не и кажете дека е премногу млада за некои работи. Тоа може да и наштети на нејзината самодоверба и да ја натера да помисли дека не е доволно добра.

Колку и да сте скептични за идејата на вашата ќерка, наместо да и ’го кажете ова, кажете и дека, со напорна работа, напорна работа и верба во себе, може да оствари што сака.

„Намали ги очекувањата“

Ситуацијата е иста со оваа реченица.

Велејќи и да ги намали очекувањата, тоа не само што ќе влијае на нејзината самодоверба, туку и на мотивацијата што ја има за да ја постигне својата цел. Ова може многу да влијае на нејзиниот подоцнежен живот.

Затоа е најдобро да ја охрабрите вашата ќерка да прави што сака, затоа што само така ќе прерасне во силна и независна жена.

„Не е работа за жени“

Живееме во 21-от век и се помалку има поделба помеѓу машките и женските занимања. Затоа, заборавете на старите обичаи. Ако вашата ќерка сака да биде полицаец, тоа е одличен знак и показател дека сака да се докаже. Затоа, поддржете ја и помогнете и да си ги постави своите цели!

Запомнете, вашето дете може да биде среќно само ако знае дека може да донесе независни одлуки, без влијание на другите.

„Залудно губиш време“

Ќерка ви сака да патува во Шпанија – зошто да не?!

Охрабрете ја да научи нови јазици, да види нова култура, да го запознае светот и да биде независна. Наместо да ја обесхрабрувате, помогнете и да смисли план и да си ги спакува куферите!

„Ќе го сторам ова за тебе, не се замарај“

Секоја мајка сака нејзината ќерка да остане мало девојче засекогаш, но тоа не е можно. Често се случува да сте премногу претпазливи и да не му дозволувате на детето самостојно да се справи со новите ситуации.

Ова ќе биде првиот чекор во учењето на вашата ќерка како да стане независна.

„Не грижи се премногу“

Иако ова може да звучи како удобност и поддршка, не е така. На овој начин, вашата ќерка ќе се чувствува погрешно разбрана. Ако дојде и рече дека има проблем, помогни и ’!

Кажете и дека ја разбирате, дајте и совет и обидете се заедно да пронајдете решение.

„Премногу си добар за него“

Љубовта е убава работа, особено кога сте млади.

Ќр се случи вашата ќерка да биде со некој што не го сакате, и тоа е во ред, бидејќи секако, за вас како родители, ниту едно момче не е доволно добро. Не осудувајте веднаш, наместо тоа, запознајте го подобро и покажете интерес.

Ова е особено точно за родителите на тинејџерки, бидејќи ако покажете незадоволство или го одбраните, честопати ќе добиете контра ефект.

error: Content is protected !!