Седум работи што треба да ги направите кога вашето дете ќе најде партнер/ка

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Седум работи што треба да ги направите кога вашето дете ќе најде партнер/ка

Околу 35% од тинејџерите имале искуства со романтични врски. Некои родители сметаат дека оваа фаза од животот на нивните деца е непријатна, додека за други таа е сосема застрашувачка. Без разлика како се чувствуваат мајките и татковците, едно е сигурно. Родител кој „не се меша“ е последното нешто што му треба на тинејџерот во ова специфично време.

Еве што можете да направите кога ќе сфатите дека вашето дете е во љубовна врска:

1. Запознајте го (ја) партнерот (партнерката) на вашето дете

Запознавањето со момчето или со девојката на вашето дете ви дава идеја со каква личност поминува време вашето дете. Исто така, ви дава увид и во неговиот независен живот. Познавањето на момчето или на девојката на вашиот син тинејџер или на вашата ќерка тинејџерка, може само да ја зајакне вашата врска, без оглед на тоа дали таа врска ќе трае или не. Ова ја поставува основата за поотворена комуникација меѓу вас и вашето дете.

2. Не омаловажувајте го вашето дете и не поништувајте ги неговите чувства

Како родител, вашите искуства се валидна основа за проценка колку нешто е обично или сериозно. Сепак, тоа не го оправдува исмејувањето на чувствата на вашиот тинејџер. Признајте ги чувствата на вашето дете на љубов, среќа, па дури и фрустрација и болка. Потсетете го дека е во ред да се чувствува така, наместо да му кажете да ги надмине своите „глупави“ емоции.

3. Не бидете премногу заштитнички настроени кон детето

Ако сте родител кој има желба да контролира, тоа не може да заврши добро. Иако на тинејџерите им треба лидерство, поголемиот број од нив се способни сами да донесат правилни одлуки. Кажувањето „не“ на кое било барање на вашето дете без објаснување, може само да го оттргне од вас. Покажете пољубезен однос кон романтичните врски на вашиот тинејџер и подгответе се за отвореноста на вашето дете во комуникацијата.

4. Не бидете „родител на хеликоптер“

Не присилувајте го вашиот тинејџер да ви ја покажува секоја порака од партнерката, да ви го прераскажува секој разговор или состанок. Дефинитивно сакате да бидете вклучен како родител во овој чувствителен период од животот на вашиот тинејџер. Но, внимавајте да не бидете премногу заштитнички поставени. Сепак, тоа е љубовен живот на вашето дете, а не ваш.

5. Научете ги вашите деца да поставуваат граници

Потсетете ги вашите деца на важноста да се каже НЕ во непријатни ситуации и да се одржи зборот. Дајте им инструкции на вашите тинејџери што да прават ако се чувствуваат под агол или под притисок од партнерот. Научете го вашето дете да биде безбедно, да се справи во критична ситуација. Од друга страна, научете го вашиот син да ги почитува одлуките на својата девојка. Ако вашите деца научат да прифаќаат отфрлање или граници, тогаш нема да имаат проблем да го направат истото.

6. Дозволете му на вашето дете да ви каже за својата љубов

Да се ​​биде подготвен за комуникација, не значи само да се зборува за големи теми. Тоа вклучува и слушање за најчестите работи. Вашиот тинејџер ќе има силни емоции за кои ќе сака постојано да зборува. Треба да бидете првата личност што ќе ги слуша. Дури и ако сте го слушнале милион пати, обидете се да не покажувате дека ви е здодевно или непријатно. Вашата желба за поврзување ќе го поттикне вашиот тинејџер да продолжи да доаѓа кај вас за да разговара за тоа како поминала нивната средба, но и за разговор и за други посериозни работи.

7. Верувајте му на вашиот тинејџер

Покажувањето на тоа колку му верувате на вашиот тинејџер овозможува тој да научи како да размислува за себе. Ако го научите да биде одговорен за своите постапки, тоа ќе го поттикне да носи само правилни одлуки. Вашиот тинејџер ќе има прашања одвреме навреме дефинитивно. Благодарение на меѓусебната доверба што ја негувате, нема да има проблем да дојде кај вас за да добие одговори.

Какви се вашите досегашни искуства? Пишете ни во коментари.

error: Content is protected !!