8 клучни работи поради кои луѓето изневеруваат

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

8 клучни работи поради кои луѓето изневеруваат.

Со цел да се најде одговорот на прашањето зошто луѓето изневеруваат во врските , обично е добро да се започне со она што всушност им недостасува во врската.

Многумина изневеруваат од лутина, недостаток на љубов, слаба самодоверба или занемарување, додека некои сакаат повторно да се „пронајдат“. Кога станува збор за жените, тие почесто имаат подолги работи во кои често се емотивно поврзани.

Неодамна објавената студија откри дека само половина од прељубниците се впуштаат во интимни врски . Се разбира, тие се дел од целата приказна, но очигледно е дека тие не се единствената причина за прељуба.

Во студија учествувале 495 лица кои признале дека изневеруваат во врските. Со цел да ги разберат нивните постапки, истражувачите им поставиле 77 прашања, кои во основа биле истото прашање за сите: „Зошто го стори тоа?“.

Анализата откри осум клучни мотиви за прељуба, а повеќето немаа никаква врска со интимните односи . Исто така, се покажа дека овие причини влијаеле на нивните работи, но исто така и на нивните примарни односи.

1. Бес

Луѓето го наведоа ова како причина, а се однесува на одмазда за расправија или неверство на партнер.

2. Самопочитување

Многумина го спомнаа ова како еден од мотивите, односно дека сакаат да се чувствуваат подобро и да добијат некаква потврда.

3. Недостаток на љубов

Луѓето обично не беа сигурни дали навистина го сакаат својот примарен партнер или дека тој е вистинската личност за нив.

4. Недостаток на посветеност

Еден од мотивите е дека тие не биле посветени на нивниот партнер или дека имале службена врска.

5. Желба за промена

Еден од мотивите што луѓето исто така го споменаа беше желбата за поголема промена на интимни партнери.

6. Занемарување

Шестиот мотив по ред е занемарување, односно луѓето сметаа дека партнерот е емотивно оддалечен.

7. Желба за интимни односи

Обично, примарниот партнер изгубил интерес или одбивал да исполни некои желби на спротивната страна, па затоа ова се споменува и како еден од мотивите за прељуба.

8. „Ситуација“

Кога станува збор за „ситуација“, ваквите мотиви се однесуваат на прељубата како начин да се надмине стресната ситуација, но тоа подразбира и прељуба под дејство на алкохол.

Анатомијата на измама

Мотивите за мамење влијаеле на должината на аферата. Кога луѓето изневерувале поради лутина, недостаток на љубов или разновидност, нивните работи биле подолготрајни , додека оние мотивирани од „ситуацијата“ имале пократки врски.

Аферата беше исто така подолга и емотивно задоволувачка кога испитаниците се чувствуваа блиски со својот љубовник.

Оние кои пријавиле помалку емотивна врска во нивната примарна врска, имале поголема блискост со своите љубовнити , можеби како начин да бараат исполнување што им недостасувал.

Клучниот мотив за поголема емотивна блискост со љубовниците беше недостаток на љубов во примарната врска . Слично на тоа, кога аферата била иницирана од недостаток на љубов, поединците сметале дека аферата им е позабавно интелектуално и емоционално, но многу помалку кога „ситуацијата“ ја мотивирала аферата.

error: Content is protected !!