8 особини што ги наследуваме, а не можеме да ги промениме, што и да правиме!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

8 особини што ги наследуваме, а не можеме да ги промениме, што и да правиме!

ДНК содржи многу повеќе информации отколку што можеме да замислиме.

Секој маж барем еднаш во животот има слушнато нешто како „Имаш очи на мајка ти, но природа на татко ти“ или „Иста си како дедо ти“. Од друга страна, ретко ќе слушнете некој да каже „Имам агорафобија, како и мојот прадедо“. Она што одредува кои (или чии) карактеристики ќе преовладуваат во нашиот синџир на ДНК и дали можеме да ги промениме, е прашање што ги мачи генетичарите веќе подолго време. До сега.

ДНК содржи многу повеќе информации отколку што можеме да замислиме. Иако научниците сè уште не можат да дадат јасен одговор на прашањето што најмногу влијае на карактерот на луѓето – околината, гените или воспитувањето, многу студии покажаа дека наследуваме не само изглед, туку и некои спомени, како што се фобиите. Покрај фобиите , постојат и некои други карактеристики што ги наследуваме од нашите предци и невозможно е да ги смениме.

Фобии

Наследуваме фобии преку ДНК . Тоа беше докажано со студија во која глувците беа обучени да ги избегнуваат сите мириси слични на мирисот на цвеќето на црешата. Ова влијаело на ДНК кај испитаниците, така што делот од ДНК одговорен за чувствителноста на овој мирис е поактивен кај спермата на татковците на глувците. Како резултат, децата и внуците беа многу чувствителни на мирисот на цреши и го избегнуваа, иако немаа вистинска причина за тоа. Научниците веруваат дека резултатите од оваа студија се важни за проучување на фобии, анксиозност и посттрауматско стресно нарушување. Можеби вашиот страв од пајаци или височина не е толку ирационален како што изгледа.

Екстровертност

Некои карактерни црти ги стекнуваме со текот на годините, а некои се веќе запишани во нашата ДНК. На пример, гените WSCD2 и PCDH15 се поврзани со екстровертност. Затоа, можеби причината што сте толку социјални лежи во вашите предци, а не во фактот дека вашите родители ве запишале во сите можни воннаставни активности. Покрај тоа, постои генетска врска помеѓу екстровертноста, нарушувањето на дефицитот на внимание и хиперактивноста.

Смисла за хумор

Некои луѓе веруваат дека чувството за хумор е научена особина што зависи од средината во која лицето расте. Но, за време на студијата беше откриено дека луѓето со кратки алели на генот 5-HTTLPR покажуваат позитивни реакции и почесто се смеат. Резултатите од студијата беа потврдени и кога беа земени предвид возраста, полот, етничката припадност и симптомите на депресија.

Подложност на стрес

Некои луѓе се поподложни на стрес, а оваа карактеристика се пренесува од родители на деца. Експертите тврдат дека ако мајката била изложена на стрес за време на бременоста, нејзиното дете ќе биде подложно на стрес во животот. Покрај тоа, ако родителите биле под стрес долго пред да добијат дете, постои ризик хроничниот стрес да ги оштети хромозомите.

Тенденција на зависност

Гените и наследните одлики се од 40 до 60% одговорни за развој на зависност. На пример, детално е проучена врската помеѓу зависноста и генот Д2. Д2 е вид на рецептор на допамин. Луѓето во кои овие рецептори не работат добро се повеќе склони кон земање зависни супстанции.

Гените и наследните одлики се од 40 до 60% одговорни за развој на зависност.

Способност да заспиете за неколку часа

Некои луѓе можат да спијат помалку од 5 часа и повторно да функционираат добро. Постои ген наречен ген на Тачер, според премиерот кој спиел само 4 часа ноќе и се чувствувал одлично. Луѓето со овој ген не само што спијат помалку, туку и извршуваат подобри ментални задачи откако не спијат 38 часа. Патем, Тачер не е единствениот со оваа суперсила – Томас Едисон, Никола Тесла и Исак Newутн исто така спиеја помалку од 5 часа.

Тенденција за рационализирање и заштеда

Кога станува збор за парите, нашите постапки може да се објаснат со природни фактори во 30% од случаите. Некои луѓе се генетски склони кон заштеда на пари, без оглед на приходите, полот и образованието. Луѓето како ова имаат помала веројатност да имаат лоши навики како пушење и се помалку склони кон дијабетес. Ова се случува затоа што тие се поконзистентни во однесувањето и имаат подобра самоконтрола, благодарение на нивната ДНК.

Музикалност

Гените играат поголема улога од вежбањето, кога станува збор за музички талент, особено за препознавање тон и ритам. Студија на идентични близнаци покажала дека луѓето кои помалку вежбале имале подобри резултати од оние кои вежбале повеќе. Еден од близнаците вежбаше повеќе од неговиот брат, но тој не можеше да ги надмине своите музички способности. Научниците објаснуваат дека некои аспекти на талентот за музика лежат исклучиво во нашите гени и невозможно е да ги научиме.

error: Content is protected !!