9 карактеристики на вистински злобен човек!

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

9 карактеристики на вистински злобен човек!

Дали препознавате некој во овие карактеристики?

Германски и дански научници го претставија концептот на „заеднички фактори за развој на темна личност“. По истражувањето, тие открија дека навистина има луѓе чијашто свест и  душа е едноставно злобна.

Ова истражување е исто така првиот концепт што пружи можност да се види колку некој навистина е злобен во длабочините на неговата душа.

Научниците открија кои 9 особини формираат темна личност која го карактеризира навистина злобниот човек, расипан до срж:

Егоизам

Прекумерен ентузијазам во врска со работи или активности што носат задоволство или предност, а истовремено им штетат на другите луѓе или на општеството како целина.

Макијавелизмот

Склоност кон манипулирање со други луѓе, немилосрдност и ум кој постојано измислува стратегии и пресметки.

Отсуство на морал

Предиспозиција за неетичко размислување, што се изразува преку верувања и постапки; отфрлање на класичниот „морал и неговите ограничувања“.

Нарцизам

Главниот мотив на нарцисот е да го храни своето его, по секоја цена.

Психолошка ексклузивност

Опсесивна состојба во која едно лице верува дека заслужува подобро и повеќе од сите други.

Психопатија

Недостаток на сочувство и емпатија, како и суровост, сето тоа комбинирано со импулсивност или недостаток на самоконтрола.

Садизам

Садист е личност која сака да ги понижува другите, но исто така покажува и многу склоност кон сурово однесување кон луѓето. Тој манифестира физичко, психолошко и сексуално насилство врз другите за да ја покаже својата моќ и контрола над жртвите или едноставно да се забавува.

Самообседување

Опсесија која се влошува со пари и статус, признанија, дипломи и позиции.

Одмазда

Желбата да им наштети на другите луѓе поради вистински или имагинарни навреди. Тие излегуваат со секакви одмазди, од социјални и финансиски, до емоционални и физички.

Дали препознавте некој во овие особини ?

error: Content is protected !!