Ако нашите родители ни го кажеа ова, нашите животи ќе беа подобри!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Ако нашите родители ни го кажеа ова, нашите животи ќе беа подобри!

Верувам дека нашите животи би биле навистина подобри, ако го научивме ова како дeца.

Кажете им го на вашите деца ова:

1. Сите чувства се добри. Имате право да го чувствувате она што го чувствувате, а не она што „треба да го чувствувате“.

2. Не сте обврзани да го трпите она што не ви одговара, дури ни во најмала рака. Дури и ако ви создава проблеми или тешкотии со нас или со нив.

3. Никој нема право да ви каже што да правите, што да размислите или што да чувствувате. (Да, дури и ние!)) Сè треба да биде твое и само твој избор. (Но, секој избор има свои последици. И би било добро да го разбереме тоа со време). И, ако некој се обиде да ви наметне нешто, знајте дека тој ги надминува своите овластувања. И дека тоа е агресија. И, можете (во овој момент) да се однесувате кон него – како агресор, кој и да бил. Но запомнете сè за „избор“ и „последици“…))

4. Не должите никому ништо!

5. Имате право да се обидете, да направите грешки, да паднете и да станете повторно. Колку пати сакате или можете.

6. Имате право на поинакво мислење. Имате право да не се согласувате со другите, да не споделувате туѓи интереси.

7. Можете да бидете претпазливи со луѓето. Не е потребно, но пробајте.

8. Вие го заслужувате најдоброто, не она што другите мислат дека е најдобро, туку она што вие мислите дека е најдобро.

9. Сè што сакате треба да ви се случи во ваше време, не во свое време – туку ваше!

10. Секогаш почитувајте го договорот!

11. Јасно акажете што сакате и што ви треба. Не очекувајте другите да знаат што сакате, мора да кажете нешто на глас.

error: Content is protected !!