Ако се прашувате зошто вашата огромна љубов не била доволна

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Знаете сè за давање, за обезбедување поддршка, удобност, плачење на рамената. Научивте внимателно да слушате и да ги разбирате проблемите на другите луѓе, научивте да споделувате време, енергија, внимание, научивте да истраете да давате и да давате сè што им треба на сите.

Но, сè уште се прашувате како е да не се даваат себе си, срцето и својата љубов. Не знаете што е тоа што не ви оди добро, затоа што правите сè што знаете најдобро – дајте и давајте и давајте.

И бидејќи дарувањето не е доволно, тогаш логично мислите дека можеби е премногу. Дека на луѓето им треба она што им треба во љубовта и дека не се подготвени да добијат повеќе од тоа, ниту да возвратат со несебично давање.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs ⚜️ (@parisianamour)

Премалку или премногу, она што го правите е еднакво на недоволно

– Бидејќи она што е преголемо не е доволно дискретно, не остава доволно простор за друго лице да процесира со свое темпо и на свој начин, па дури може да испрати и порака дека не е доволно добро., кога таа не може да прифати и усвои сè што несебично нудите.

Дали некогаш ќе научите поинаку, да го дадете само она што се бара и кога ќе се побара?

Дали ќе научите да поставувате граници? И, дали се ограничувате на тие граници, дали можете воопшто да бидете тоа што сте, ако не дадете сè што имате и знаете да направите во љубовта? Дали ќе се чувствувате фрустрирани од себеси ако не дадете доволно?

Вистината е дека треба да ја проширите перспективата и да го промените фокусот. Не станува збор за тоа што е премногу, премалку и недоволно, не станува збор за давање и примање, туку за одговорност за размена. Ако дадете сè, многу брзо се наоѓате во позиција да направите сè – ја работите целата емотивна работа во врската, ја присвојувате целата љубов и целата одговорност за врската. Во тој дисбаланс, другата личност станува далечна, фрустрирана што не пристигнува, не може и не знае како да возврати, чувствувајќи лошо за себе – вашето давање го лишува од одговорност за сопственото давање, неговото учество и инвестирање во врската , на свој начин.

Границите не ве заробуваат

-Тие служат да ве потсетат дека сте одговорни до ограничувањето, и дека по ограничувањето, започнува одговорноста на друго лице. Тие служат да развијат почит кон капацитетот на другата личност да преземе одговорност и трпеливост да и дозволи да го стори тоа со свое темпо, на свој начин.

Навикнати сте веднаш да помогнете

-Да нудите поддршка и разбирање, да преземате разни задачи, што им го олеснува животот на другите. Но, правејќи го тоа, вие им го одземате искуството за проширување на сопствените граници, нивните сопствени одговорности да инвестираат во врската. Зошто да им пречат, кога веќе го правите тоа (многу подобро од нив)? Дали сè уште се прашувате зошто оние на кои толку многу им давате не се благодарни и зошто се повлекуваат и се дистанцираат, наместо да ве обожаваат?

error: Content is protected !!