АЛАРМ дека нивото на витамин Д во вашето тело е премногу ниско

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Витаминот Д го произведуваат клетките на кожата кога се изложени на светлина, што го прави уникатен меѓу другите витамини кои обично треба да се внесат во организмот.

Иако сонцето е обично најдобриот извор на витамин Д, не е секогаш лесно да се биде на сонце поради изложеност на УВ зрачење и исто така поради ограничена дневна светлина во одредени делови на светот.

Способноста на организмот да произведува и апсорбира витамин Д е значително намалена кај постарите луѓе во споредба со помладите. Особено за постарите луѓе со ограничена подвижност или здравствени услови кои бараат од нив да останат внатре, скоро е невозможно да се добие доволно витамин Д од сонцето.

Недостатокот на витамин Д најсигурно се одредува со тест на крвта, но треба да знаете дека овие симптоми може да се појават и:

Болки во коските

Витамин Д го регулира метаболизмот на калциум и фосфат и е важен за одржување на силни, силни коски. Ова значи дека кога има недостаток на витамин Д, може да има проблеми со целокупното здравје на коските како резултат на болка во коските или дури и во зглобовите.

Слабост

Студија во Западен весник за медицина покажува дека мускулната слабост е секако знак дека некој не внесувате доволно витамин Д, но може да биде и реверзибилен.

Замор и летаргија

Чувство на замор, па дури и летаргија може да биде знак за недостаток на витамин Д.

Студија објавена во Северноамериканскиот журнал за медицински науки подетално го испита ова тврдење и откри дека 77,2% од пациентите со недостаток на витамин Д имале замор. Кога нивниот број на витамин Д се врати во нормала, симптомите на замор значително се подобрија.

Расположение и депресија

Студиите покажуваат дека постои интересна врска помеѓу недостаток на витамин Д и депресија. Студија објавена во списанието Journal of Issues in Mental Health Nursing заклучува дека групите изложени на ризик од дефицит на овој витамин (стари лица, адолесценти, дебели луѓе и лица со хронични болести) се исто така истите групи кои пријавиле ризик од депресија.

Ако се чувствувате лошо и немате објаснување за ова, проценувањето на внесот на витамин Д може да биде корисен следен чекор.

Мускулни грчеви

Заедно со чувството на слабост во мускулите, веројатно ќе доживеете и грчеви поради недостаток на витамин Д. Иако ова е суптилен знак, грчевите во мускулите можат да бидат еден од знаците.

error: Content is protected !!