Авторот на „50 нијанси на сиво“ ја објави последната книга

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Десет години откако првата книга од „ Педесет нијанси на сиво “ стана светски феномен , оваа франшиза конечно ќе биде ставена на крај.

Последната во низата книги што ги следи Кристијан Греј и Александра Стил ќе се најде во продажба од 1 јуни, а ќе се вика „Ослободена“ и ќе биде раскажана од перспективата на Кристијан.

Авторот ЕЛ Џејмс ја објави оваа вест на својот Инстаграм профил.

– Возбуден сум што го објавив датумот на издавање на „Ослободена“. Ова е приказна што моите читатели со нетрпение ја очекуваа. За мене, исто како и за Анастасија Стил, Кристијан е предизвикувачки лик кој лесно ве лути, но и ве фасцинира. Живеењето во неговата глава беше исцрпувачко, но имав можност да разгледам аспекти од неговиот живот што беа посочени само во оригиналноста на трилогијата, да го следам неговиот емотивен развој кога ќе се соочите со љубовта и сочувството на Ана – изјави таа.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E L James (@erikaljames)

Да ве потсетиме, „Педесет нијанси на сиво“ е една од најпродаваните книги во изминатата деценија, на општо заплашување на литературните критичари, но и на луѓето кои го практикуваат искуството со БДСМ.

Некои ја посочија плитката карактеризација на ликовите, површниот дијалог, фактот дека книгата е многу слабо напишана, но и дека овој роман не може да биде еманципаторски, бидејќи читателот секогаш има желба да ја испрати Анастасија во најблиската безбедна куќа. Беше тешко да се поверува дека Анастасија е девојка на своето време во секоја смисла, освен кога станува збор за сексуално образование.

Други, пак, биле навредени од фактот дека сексуалните избори на Кристијан се објасниле со фактот дека тој бил жртва на сексуално злоставување од страна на многу постара жена. Авторот тврди дека нејзината намера била сексот БДСМ да престане да е табу. Сепак, таа успеа дополнително да го стигматизира сексот БДСМ, дури и затоа што на Анастасија не и се допаѓа ниту една игра на Кристијан, додека оние кои практикуваат такви односи инсистираат на тоа дека императив е взаемното задоволство и безбедност на сите учесници.

Дали сте ги прочитале овие книги? Каков е вашиот впечаток?

error: Content is protected !!