Бајадера со совршен вкус: Рецепт за класика со ореви што ја сакаат сите генерации.
Брзо се подготвува и не бара многу состојки.
Бајадера е една од старите колачи, која сè уште е на повеќето чинии за слава. Поминаа и дојдоа многу видови слатки, тие беа заменети со некои нови, но неизбежната класика цврсто ја држи својата позиција . Брзо се подготвува и не бара многу состојки. Покрај тоа, оваа торта е прилично исполнета и срдечна.
Состојки:
- 200мл вода
- 250гр маргарин или путер
- 200гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 400гр мелен кекс
- 300гр мелени ореви
- 100гр црна чоколада
За глазура:
- 150гр црна чоколада за готвење
- 4 лажици масло
Подготовка:
Ставете шеќер и вода на шпоретот и вријте на умерена топлина околу 5 минути, додека не се добие густината на медот. Тргнете го од оган, па додадете путер или маргарин и измешајте сè добро.
Додадете мелени бисквити и ореви, а потоа поделете ја смесата на два еднакви дела . На едниот дел додадете 100 гр стопено темно чоколадо.
Поставете плех со хартија за печење, рамномерно распоредете ја смесата без чоколадо, а потоа смесата со чоколадо. Убаво порамнете го сè и оставете да се излади и затегне.
Растопете го чоколадото за глазурата и маслото на тивок оган и мешајте ги.
Нанесете глазура од чоколадо и масло на оладената бајадера.
Почекајте да се зацврсти глазурата, а потоа исечете ги колачите до саканата големина.