Бајадера со совршен вкус: Рецепт за класика со ореви што ја сакаат сите генерации

spot_img

Слични

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час!

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час! Комбинација...

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го пробате

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го...

Домашен јогурт сладолед со кајсии (РЕЦЕПТ)

Домашен јогурт сладолед со кајсии (РЕЦЕПТ). Совршено летно уживање. Потребни состојки: ...

Стапчиња со цимет : Крцкава закуска од 4 состојки ! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Стапчиња со цимет : Крцкава закуска од 4 состојки...

Како да направите совршена пена за нес кафе: Тајната е во еден чекор

Како да направите совршена пена за нес кафе: Тајната...

Сподели

Бајадера со совршен вкус: Рецепт за класика со ореви што ја сакаат сите генерации.

Брзо се подготвува и не бара многу состојки.

Бајадера е една од старите колачи, која сè уште е на повеќето чинии за слава. Поминаа и дојдоа многу видови слатки, тие беа заменети со некои нови, но неизбежната класика цврсто ја држи својата позиција . Брзо се подготвува и не бара многу состојки. Покрај тоа, оваа торта е прилично исполнета и срдечна.

Состојки:

  • 200мл вода
  • 250гр маргарин или путер
  • 200гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 400гр мелен кекс
  • 300гр мелени ореви
  • 100гр црна чоколада

За глазура:

  • 150гр црна чоколада за готвење
  • 4 лажици масло

Подготовка:

Ставете шеќер и вода на шпоретот и вријте на умерена топлина околу 5 минути, додека не се добие густината на медот. Тргнете го од оган, па додадете путер или маргарин и измешајте сè добро.

Додадете мелени бисквити и ореви, а потоа поделете ја смесата на два еднакви дела . На едниот дел додадете 100 гр стопено темно чоколадо.

Поставете плех со хартија за печење, рамномерно распоредете ја смесата без чоколадо, а потоа смесата со чоколадо. Убаво порамнете го сè и оставете да се излади и затегне.

Растопете го чоколадото за глазурата и маслото на тивок оган и мешајте ги.

Нанесете глазура од чоколадо и масло на оладената бајадера.

Почекајте да се зацврсти глазурата, а потоа исечете ги колачите до саканата големина.

Пријатно!

error: Content is protected !!