Новиот Пронајдок Користи Бактерии за Прочистување на Водата

Слични

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Како и колку често треба да ги чистите вашите...

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме. Добро, време е...

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред своето време

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред...

Онлине купување: Предностите и недостатоците

Пред да се случи пандемијата многу луѓе беа скептици...

Сподели

Универзитетот во British Columbia разви систем што користи бактерии и нечистата вода ја прави за пиење.

Системот се состои од резервоари со влакнести мембрани кои ги собираат и задржуваат загадените честички – нечистотија, органски честички, бактерии и вируси, додека истекува вода. Група добри бактерии или биофилм, делува како втора линија на одбрана и работат заедно за да ја разградат нечистата вода.

„Процес кој вклучува мембрана може да отстрани 99,99 проценти од загадените честички, што го прави совршен за производство на вода за пиење“, рече лидерот на проектот Пјер Берубе.

Промени во познатиот систем

Прочистувањето на водата со мембрана не е ново, но Берубе вели дека прилагодувањата воведени од неговиот тим, опишани во списанието Water Research, доведуваат до поефикасно решение.

Нашиот систем е првиот што ја користи гравитацијата за чистење и отстранување на загадувачи, кои инаку би се акумулирале и ќе ја затнат мембраната. Лесно е да се одржува и е подеднакво ефикасен како и конвенционалните пристапи кои користат хемикалии и сложени механички системи за да ги одржат мембраните чисти “, рече Берубе. „Бактерискиот слој помага и ги јаде контаминираните честички. Само одвртете и свртете неколку вентили на секои 24 часа за да ја “подигнете” водата и потоа оставете ја гравитацијата и биологијата да си го направат своето. Ова значи дека заштедувате многу време и пари додека работи системот “.

Западен Ванкувер е избран за пробно тестирање поради неговата близина, но понатамошна цел е да се постават слични системи во населбите каде што е тешко достапна чиста и вода за пиење.

Пристапот до чиста вода е постојан предизвик за милиони луѓе ширум светот. Нашата цел е да обезбедиме модел со ниска цена, ефикасен третман на вода за населените места и да им помогнеме на локалното население да си олесни кога ќе ги градат, управуваат или прошируваат своите резервоари за вода “, рече Берубе.

error: Content is protected !!